Svensk Myndighetskontroll: Vad är vitsen med att gripa 100-tals i Uppsala?


http://www.expressen.se/Nyheter/1.2088330/100-gripna-for-knark-pa-reggaefestival

Uppsala har sin årliga reggaefestival och polisen har sin årliga massgripande helg. Vän av ordning måste ställa sig frågan varför? Vad är vitsen med att varje år gripa mellan 100-250 företrädesvis unga människor? Gör man det för att de på något sätt uppträder störande? Är våldsamma?

Nej, urvalskriteriet vid Uppsalafestivalen är lite annorlunda.

Man väljer ut ungdomar som gungar med i musiken och ler lyckligt. Man väljer ut ungdomar som i strid med statens påbud inte inmundigat den av staten tillhandahållna drogen alkohol. För poliserna måste detta vara rena julafton. Inga problem, inget bråk, inget av de annars vanligen förekommande knivskärningarna, inga gängbråk utan svenskar och invandrare som gungar i samma takt.

Hade dessa gjort som staten godkänner, d.v.s druckit alkohol, så törs jag sätta min vänstra arm på att vi hade sett en helt annan och mycket otrevligare situation.

Så vad, förutom att polisens statistik avseende narkotikabrott hyfsas till, är egentligen meningen med detta? OK, om de som senare kommer att dömas för ringa narkotikabrott erbjöds någon form av behandling för att bli av med ett eventuellt missbruk, så kunde man ju se någon mening med alltihop men det som händer är att de får betala böter alternativt tillbringa några veckor i anstalt till en kostnad om 2500:- per dygn.

Hade dessa unga EU-medborgare varit lokaliserade till t.ex Tjeckien eller Portugal så hade de varit icke-kriminella. Här i Sverige blir de istället av samhället stämplade som kriminella och vilken mening det är med det är dolt för en vanlig dödlig att förstå.

Reggae.jpg

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 7 augusti, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 13 kommentarer.

 1. Hej mina vänner som säger akta dig för polisen.Som ett apropå varför polisen behövs.http://politisktinkorrekt.info/2010/08/08/historien-bakom-en-kort-notis/#more-51228

 2. Nettan 999Har du en brist på livserfarenhet, du tycks vilja tillåta allting och poliser ska hållas på mattan för att de tydligen begår tjänstefel när de ingriper vid olycksbådande tillställningar och ska inte blanda sig i folks förehavande, är det så du menar?

  • Michael Gajditza

   Det jag har skrivit mycket om är att poliser som begår fel i tjänsten kommer undan alldeles för lätt av olika orsaker. Det finns inom polisen, som det gör i alla yrkeskårer jag känner till duktiga, medelmåttiga och dåliga poliser. Det borde ligga även i ditt intresse som skattebetalare att de dåliga försvinner och ersätts av andra som är bättre vilket skulle leda till en kvalitetshöjning av kåren som i sin tur skulle leda till bättre utredningar och fler fällande domar.

 3. Nettan Tjernkvist

  Ken. Jag försvarar på intet sätt missbruk, myndighetsmyssbruk inräknat. Är det då inte lika mycket missbruk av polisen att ta till övervåld, förstöra stämningen på en årlig musikfestival? Hur vill vi ha sverige egentligen. Ska vi kanske stanna inne i våra lägenheter vi som fortfarande har någon och inte gå ut efter ett visst klockslag. Ska vi gå stela i samlad trupp för att visa att vi är lydiga och undergivna medborgare. För hemska tanke…. Gud nåde den som vill lyssna på musik släppa loss. Men när polisen ändå griper personer på det sätt gör, såsom att någon har gjort sig skyldig till något. Detta vet ju inte piolisen när de utför själva gripandet. Polisen måste kunna uppvisa att en person begått någon lagöverträdelse innan de godtyckligt gör ett gripande.

 4. Vitsen? De är drogmissbrukare.

  • Michael Gajditza

   Jaha, och vad är vitsen? På vilket sätt menar du att bruket minskar? Observera bruket, de flesta brukar nämligen cannabis på motsvarande sätt som andra brukar alkohol och jag ser inget som helst skäl att kriminalisera den ena av två brukargrupper.

 5. Flyger bara in och lämnar en hemikram och ett tack för att du finns!!

 6. VragarVivianne

  Glad över att jag varken har rökt eller druckit men känner empati för dem som har gjort det och vågar vara starka att sluta med det.

  • Michael Gajditza

   En bra inställning i förhållande till det straff och skuldbeläggande som nuvarande politik innebär.

 7. VragarVivianne

  Även oskyldiga kan anklagas för och hängas ut för missbruk. Alkohol är väl inte bättre än någon annan drog. Tur att man inte lever på vikingatiden….?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: