Svensk Myndighetskontroll: Ska frihetens ljus släckas ett efter ett?


http://www.svd.se/naringsliv/it/internetoperator-sparrar-the-pirate-bay_4922505.svd

http://www.expressen.se/Nyheter/1.2043120/natleverantor-blockerar-pirate-bay

Idag har internetoperatören Black Internet blockerat sina kunders tillgång till de ip-nummer som används av TPB, The Pirate Bay. Man gör det eftersom man annars kan riskera stora böter efter ett utslag i hovrätten tidigare i år. Jag är rädd för att det är en glimt av framtiden som visas. En framtid där operatörerna skräms till att sköta den censur som politiker kommer att påstå inte existerar eftersom några beslut om införande av censur aldrig tagits.

Okunskap och rädsla för den nya tekniken riskerar att begränsa och lagstifta bort den öppenhet och frihet som idag finns på nätet. Politiker förstår inte och är rädda just för den transparens i mötet med väljarna som skapas.

I en sådan diskussion så är vår nuvarande justitieminister Ask en av de första som kommer på tal. Jag tycker att hon gjort ett fantastiskt arbete med att inte bara förvalta Bodströmsamhället, utan även med att utveckla det och till och med i vissa avseenden, förädla det!!

Hon har däremot inte förklarat den svåra minnesförlust som måste ligga bakom arbetet med att kultivera Bodströmsamhället. När hon får frågor kring detta så ger hon alltid ett intryck av att inte minnas någonting alls av vad hon sa före valet 2006 om just Bodström och hans olika integritets- och frihetsinskränkande förslag så slutsatsen måste bli att minnesförlusten antingen är permanent eller obehandlad.

Okunskapen visar sig även på andra sätt. I debatten kring införandet av nya regler för kreditupplysningar på nätet så ljög justitieminister Ask vid åtminstone två tillfällen väljarna rakt upp i ansiktet.

Hon ljög då hon i SvD 100530, påstod att vilken skolelev som helst vid hemkomst från skolan, kan sätta sig och genom några klick på datorn kontrollera vilka klasskamraters föräldrar som har betalningsanmärkningar.

Det stämmer inte eftersom kreditupplysningsföretagen år 2007 enades om att sådan information inte skulle lämnas privatpersoner utan endast företag. Detta kan inte vara okänt för Beatrice Ask.

Den andra lögnen handlar också om motiven för varför de nya hårdare reglerna var nödvändiga att införa trots att t.ex JK var mycket kritisk. Mycket enkelt uttryckt så bygger den lögnen på en medveten feltolkning av ett resultat i en undersökning som skatteverket genomförde 2005 i en helt annan fråga och ryckt ur detta ursprungliga sammanhang har ministern vantolkat resultatet så långt att en feltolkning förvandlats till en lögn.

Bristen på kunskap leder också till en otydlig och svepande lagstiftning, vilken också kritiserats hårt av lagrådet, som resulterar i domar som inte heller är lätta att tolka och plötsligt står vi där med avstängningar av olika sajter som en konsekvens av okunskapen.

Man kan säga att okunskap får som konsekvens att våra grundlagsfästa friheter och rättigheter kränks t.ex genom att Black Internet nu ser sig tvingade att blockera tillgången till TPB för ett antal tusen personer.

Vi ser hela tiden hur lagstiftaren i relation till internet fokuserar på hot istället för möjlighet och att inskränkningarna därför redan varit många och att långt fler diskuteras. Den info som förmedlas kring detta är väldigt nyttig att ta del av samtidigt som den sänder obehagliga kårar uppför ryggraden.

Tänk om den frihet som internet representerar tillsammans med den närmast obegränsade möjlighet till kunskap och förkovran som också ges kommer att förstöras av klåfingriga politiker som i ren okunskap agerar som dom gör?

En symbolisk bild för okunskap
Byggd av riksdagens nätpolitiska utskot

Tänk er den skada detta skulle innebära, enbart därför att en grupp människor är för lata eller ointresserade för att lägga ner det arbete som krävs, för att åtminstone tillägna sig kunskap nog att förstå att okunskap är potentiellt katastrofal?

Den rädsla som hittills präglat mycket av beslutsfattande och lagstiftande på området har redan inneburit bl.a följande:

Antalet yttrandefrihetsbrott har ökat så att det numera är 18 istället för som tidigare 14 och antalet personer som är möjliga att åtala för ett och samma yttrande har också utökats.

Genomförandet av en mängd nya övervakningslagar innehållandes allt möjligt från hemlig rumsavlyssning, buggning av telefoner tillhöriga en mycket vidare krets än tidigare, IPRED med outsorcing av polisiära befogenheter till privata intressenter vidare via FRA-lagen till Datalagringsdirektivet med ett möjligt tillägg där även av vad du googlar efter ska lagras har lett fram till ett aldrig tidigare skådat mått av övervakning.

Denna övervakning är i sig självcensurerande och nu har även befattningen med information och vad du tittar på börjat kriminaliseras. Operatörerna tvingas så sakteliga, som vi nu ser i det aktuella fallet med Black Internet, att börja filtrera, eller egentligen censurera, på nätet. Hittills bara barnporr men det finns förslag som pockar på om allt möjligt som t.ex filtrering av utländska spelsajter.

Regeringen vill filtrera det man anser vara terroristpropaganda och Bodström vill filtrera för att bekämpa människohandel. Antalet områden där medborgaren måste skyddas kan naturligtvis bli väldigt omfattande…..

Med en justitieminister i spetsen för lagstiftningen på detta område, som saknar kunskap och som dessutom ljuger, kombinerat med en uttalad brist på förståelse för grundläggande rättssäkerhet i en rättsstat gör att det onekligen ser rätt illa ut vad gäller frihet på nätet framöver.

Nunc aut nuncuam

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 28 juni, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Man släcker ner, skrämmer till tystnad och regeringen kan sen ge den info de har lust med. I slutänden kanske vi inte ens kan kontrollera att det är sant vad de säger. Kao

  2. Man började släcka lyset för svenska folket när det klubbades igenom att Sverige skulle bli ett mångkultur och därmed startade myndigheterna på allvar sin korruption. Tydligare än så här går det inte att förklara alla Michael bloggsidor.

    • Michael Gajditza

      Du är som vanligt svår att begripa. Menar du att mitt bloggande beror på den invandring vi haft som på något sätt har inneburit att myndigheterna korrumperats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: