Svensk Myndighetskontroll: En olycka kommer sällan ensam så här kommer mer om Ask


http://www.expressen.se/Nyheter/1.2025409/sa-riskerar-sverige-att-ruttna-inifran

Anders R. Olsson på Expressen har skrivit en lång och bra ledare om hur okunskap och rädsla för den nya tekniken och den öppenhet på internet som följt av den, riskerar att begränsas och lagstiftas bort av politiker som inte förstår och/eller som är rädda just för den transparens i mötet med väljarna som skapas.

Självklart i en sådan diskussion så är det vår nuvarande justitieminister Ask som är en av de första som kommer på tal. Själv kan jag bara flika in här att jag tycker att hon gjort ett fantastiskt arbete med att inte bara förvalta Bodströmsamhället, utan även med att utveckla det och till och med i vissa avseenden, förädla det!!

Hon har däremot, såvitt jag känner till, inte konsulterat någon läkare i anledning av den svåra minnesförlust som måste ligga bakom arbetet med att kultivera Bodströmsamhället. När hon får frågor kring detta så ger hon alltid ett intryck av att inte minnas någonting alls av vad hon sa före valet 2006 om just Bodström och hans olika integritets- och frihetsinskränkande förslag så slutsatsen måste bli att minnesförlusten antingen är permanent eller obehandlad.

Efter denna lilla utvikning, åter till huvudspåret.

Anders R. Olson lyckas i artikeln även avslöja, närmast som i förbigående, att minister Ask i debatten kring införandet av nya regler för kreditupplysningar på nätet, vid åtminstone två tillfällen for med direkt osanning.

Kort sagt, hon ljög!

Hon ljög då hon i SvD 100530, påstod att vilken skolelev som helst vid hemkomst från skolan, kan sätta sig och genom några klick på datorn kontrollera vilka klasskamraters föräldrar som har betalningsanmärkningar. År 2007 enades nämligen kreditupplysningsföretagen om att sådan information inte skulle lämnas privatpersoner utan endast företag.

Den andra lögnen handlar också om motiven för varför de nya hårdare reglerna var nödvändiga att införa trots att t.ex JK var mycket kritisk. Hur den lögnen uppstod och formulerades kan du läsa om i ledaren.

Olsson redogör vidare i artikeln om hur lagstiftaren i relation till internet fokuserar på hot istället för möjlighet och att inskränkningarna redan varit många och att långt fler diskuteras. Den info han förmedlar är väldigt nyttig att ta del av samtidigt som den sänder obehagliga kårar uppför ryggraden.

Tänk om den frihet som internet representerar tillsammans med närmast obegräsad möjlighet till kunskap och förkovran som också ges kommer att förstöras av klåfingriga politiker som i ren okunskap agerar som dom gör?

Tänk er den skada detta skulle innebära, enbart därför att en grupp människor är för lata eller ointresserade för att lägga ner det arbete som krävs, för att åtmistone tillägna sig kunskap nog att förstå att okunskap är potentiellt katastrofal?

Med en justitieminister i spetsen som saknar sådan kunskap och som dessutom ljuger i kombination med en uttalad brist på förståelse för grundläggande rättssäkerhet i en rättsstat så ser det onekligen rätt illa ut vad gäller frihet på nätet framöver.

ask200.jpg

Hade jag pengarna så skulle jag bekosta en utbildning i internetkunskap för de parlamentariker som visat sig ha den minsta och sämsta förståelsen i detta sammanhang. Om jag vore aktiv i ett politiskt ungdomsförbund så skulle jag föreslå att man som symbolisk gest gjorde just det och inhandlade en sådan kurs åt någon politiker man tycker förtjänar det att överlämnas under högtidliga former.

Jag minns då jag var distriktsordförande i MUF för hundra år sedan och vi gjorde en motsvarande insats för socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Bo Toresson. Han hade i något sammanhang beklagat sig över att frågan om kollektivanslutning till det socialdemokratiska partiet gav honom ständig huvudvärk.

Vi tyckte naturligtvis att det var tråkigt att se honom lida på det sättet så under massmedialt uppmärksammade former inköptes en förpackning om tre rör med Treo, vilka skickades till honom med ett bifogat meddelande, där han kunde läsa att vi med detta kunde hjälpa honom att lindra symptomen, men själva sjukdomen stod det i hans egen makt att åtgärda.

Det var en trevlig och vänlig gest tycker jag  Oskyldig

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 15 juni, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 8 kommentarer.

 1. Dennis Nilsson

  Hmm, Beatrice Ask är nog ute efter att dölja att hon andra ministrar i regeringen eller regeringens riksdagsledamöter och generaldirektörer också har betalningsanmärkninar. Det är ju först när det brinner i den egna ändan, som det det händer saker och ting. Sådana är vi människor. Hade vi varit änglar så hade vi inte heller haft behov av regeringar.

  • Michael Gajditza

   Då borde lagstiftningen ha utökats till att omfatta även papperskopior manuellt hämtade på t.ex skattekontoret. Jag tror helt enkelt att nån har uttryckt klagomål och regeringen uppvisar sedan den vanliga oförståelsen inför nätet jämfört med den gamla pappersvärlden och förbjuder sånt man aldrig skulle ha kommit på tanken att förbjuda annars.

 2. http://www.ratsit.se – Med 3,5 miljoner användare, lämnar iofs ut information om betalningsanmärkningar till privatpersoner, kostar dock sju spänn, men….du vet säkert något jag inte vet?

 3. Borde inte detta kunna gå till åtal?Tänker främst på Trolöshet mot huvudman.

 4. VragarVivianne

  En justitieminister måste ju veta vad hon talar om och inte gå ut med sakfel som är rätt så självklara för alla som har len viss kunskap om personuppgiftslagen och när man får och inte får avslöja privata data.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: