Svensk Myndighetskontroll: Bötesbelopp 11 869 050 000 000 kronor


”Den amerikanska skivindustrin som representeras av branschorganet RIAA (Recording Industry Association of America) har lämnat in en stämningsansökan gentemot fildelningstjänsten Limewire. I stämningsansökan kräver RIAA ett skadestånd på en miljard dollar (cirka 7,9 miljarder kronor).

Enligt RIAA självt så ska det egentliga skadeståndet uppgå till 1,5 biljoner dollar (cirka 11 869 050 000 000 kronor). Den uträkningen baseras på att Limewire tillåtit över 200 miljoner nedladdningar av upphovsrättsskyddat material, och varje enskild nedladdning bär en böteslapp på 750 dollar.”

Jag lämnar ovanstående utan kommentar och låter läsarna själva dra sina slutsatser kring seriositeten hos den upphovsrättslobby som idag styr regeringar och parlament och får de lagar skrivna som öppnar för den här typen av stämningsansökningar.

Den som påstår att vi lever i en fungerande demokrati har anledning att fundera på hur en sådan ska definieras.

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 12 juni, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 8 kommentarer.

  • Michael Gajditza

   Det var den artikeln jag hämtade uppgiften från. Det blev visst ingen länk dit upptäckte jag nu.

 1. I sådana här rättsfall bör inte skadestånd verkställas, så länge målsägande inte kan bevisa att en ekonomisk skada faktiskt har ägt rum. Att basera en stämningsansökan och kräva skadestånd på en miljard dollar, med godtycklighet och vansinne som grund, borde beivras – inte uppmuntras. Det ska bli intressant att se hur det här fallet utvecklas.TPB-domen var ju illa, även den. 21 delade verk, inget brott hade styrkts, men ändå skulle de fyra betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor pga medhjälp till de ostyrkta brotten. Jag förstår inte hur man kan slå fast en sådan dom. Inget brott har styrkts och ingen ekonomisk skada har bevisats, bara antagits.

  • Michael Gajditza

   Dessutom av en domare som inte var jävig men trots allt med nära kopplingar till upphovsrättsindustrin. På ren svenska, hela skiten stinker!

 2. Bra bloggartikel. Det här visar lobbyns verkliga ansikte – blind fanatism, maktfullkomlighet och tron på sin egen absoluta ofelbarhet. Att politikerna inte ser vanvettet, utan tvärtom uppmuntrar det är förbluffande.Ett annat exempel är ryska allofmp3 där lobbyn krävde 1,65 biljoner dollar.

  • Michael Gajditza

   Ruggig inflation…… Det vore intressant att ställa en sådan siffra mot bolagens hela börsvärde…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: