Svensk Myndighetskontroll: Datalagringsdirektivet vs Europakonventionen


Lena Ek ( c ) och Christian Engström (Pp) har gemensamt ställt en fråga i fyra delar till EU kommissionen angående datalagringsdirektivet och dess överensstämmelse med Europakonventionen.

Ett bra initiativ och vi borde kräva svar av våra politiker här hemma på fråga 4 nedan. Som jag och många andra tolkar Europadomstolens praxis så borde det inte råda någon som helst tvekan om att direktivet inte är förenligt med konventionen.

Informationsinsamlandet måste vara proportionerligt. Det ska alltså finnas en rimlig balans mellan mål och medel och det kan knappast påstås råda balans då man lagrar miljoner människors trafik för att i slutänden komma åt något hundratal. Direktivet är också mycket tveksamt på ett antal andra punkter.


Frågan, i sin helhet:

Skriftlig fråga (enligt artikel 117) till Kommissionen:

Datalagringsdirektivets förenlighet med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter

I ett antal avgöranden från olika medlemsstaters författningsdomstolar och i den allmänna debatten har fråga uppkommit huruvida datalagringsdirektivet (2006/24/EG) överensstämmer med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter.

Det kan på goda grunder ifrågasättas om direktivet är förenligt med den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, i synnerhet Artikel 8 om rätten till ett skyddat privatliv och skyddad korrespondens.

1. Anser kommissionen att medlemsstater är skyldiga att implementera direktiv som medlemsstaterna anser strider mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna?

2. Om en medlemsstats högsta domstol har begärt ett förhandsavgörande från EG-domstolen för att avgöra ett direktivs legitimitet, är då andra medlemsstater skyldiga att implementera samma direktiv innan EG-domstolens förhandsavgörande kommit?

3. Hur har Kommissionens integritetsprövning av datalagringsdirektivet genomförts?

4. Anser Kommissionen att datalagringsdirektivet är konformt med EKMR artikel 8?

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 4 juni, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Ja det är det. Såg att du lagt upp ett inlägg om detta. Varsågod förresten!

    • Michael Gajditza

      Läs också Johannes nåntings ledare i dagens Expressen, de var riktigt bra angående en utvidgning av datalagringsdirektivet.

  2. Mycket bra inlägg som vanligt. Har också skrivit om detta. Första Ipred-målet ska tydligen eventuellt till EG-domstolen nu för förhandsprövning enligt ett beslut från HD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: