Svensk Myndighetskontroll: Kriminell Kriminalvård krisar


Vad tror ni händer inom en kultur där man år efter år kan bryta mot lagar och regler utan att någonsin drabbas av något annat än möjligen ett brev från JO, där det står att JO är kritisk till det inträffade men förutsätter att det som hänt inte kommer att hända igen, eftersom myndigheten nu hållit utbildning i frågan?

 Det innebär och betyder att inom kulturen så utvecklas en känsla av att vad man än gör så är det OK. En känsla av egen överlägsenhet och osårbarhet. En känsla av att kunna komma undan med precis allt.

Denna förstärks i sin tur av att den kultur jag talar om i allt väsentligt är sluten och fri från allmänhetens insyn samt att de som klagar ändå inte är några att bry sig om eftersom deras trovärdighet är så oändligt mycket mindre än vad en statstjänstemans är. Särskilt också när denne i allmänhet kan visa upp lojala kollegor som kan intyga att det som sagts från tjänstemannens sida är hela sanningen och inget annat än sanningen.

Den myndighet jag talar om är Kriminalvården där det nyligen avslöjats att en hög f.d chef sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mutbrott i miljonklassen i samband med någon nybyggnation som jag förstått det. Han ska även, enligt uppgift, ha fått bl.a en USA-resa.http://www.expressen.se/Nyheter/1.1994876/kriminalvardschef-gripen-for-mutbrotthttp://www.expressen.se/Nyheter/1.1994876/kriminalvardschef-gripen-for-mutbrott

Här vid tangentbordet sitter nog en av Sveriges minst förvånade människor över detta. Jag har i åratal pekat på brister inom Kriminalvården och på hur man på olika sätt bryter mot lagar och förordningar inklusive alla dom som man själv har utformat. Hela arbetskulturen inom verket är osund och organisationen fruktansvärt ineffektiv.

Den sistnämnda ineffektiviteten omfattar även olika ekonomistyrnings- och kontrollfunktioner så det är inte alls märkligt att det som skett har skett, kombinera bara det sista jag skrivit med inledningen ovan så framträder problemet än klarare. Kriminaliteten slår igenom från toppen och neråt och yttrar sig t.ex genom att förvånansvärt mycket saker som tillhör de intagna försvinner.

Något annat som också det tangerar ämnet korruption är det faktum att Kriminalvården i hög grad är ett ”familjeföretag.” Detta märks särskilt tydligt på mindre orter och yttrar sig bl.a i att familjemedlemmar jobbar tillsammans och hade det stannat så hade ingen kunnat invända. Dessa familjeband sträcks dock ut på ett fascinerande sätt.

När anstalten drabbas av fel i någon maskin så kommer i allmänhet någons bror och fixar det. Samma sak för övrigt gällande allt ni kan tänka er som behöver inhandlas, servas, installeras etc. Lokalvårdare kan vara kriminalvårdsinspektörens brors dotter och när de intagna får behov av en frisör så är det hans frus syster som dyker upp med saxen i beredskap. Tror bilden är tecknad nu med detta.

Detta och annat konstaterades redan för flera år sedan men som vanligt har inget hänt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article227188.ab

5550e1337ee3b2ee.jpg

På de större, tyngre anstalterna där miljön är ännu mer sluten förekommer massor av konstigheter som t.ex att raka könen på nyanställda, fotografera och visa upp bilder. Det finns gott om vårdare som låter sig köpas av intagna och som sedan fungerar som mulor, d.v.s bär in sånt som efterfrågas. Kvinnlig personal kan räkna med en tuff tid bland gossar som tror sig vara alfa-hanar med rätt att göra sexuella närmanden. Med mera, med mera.

Den som tror att s.k ”superfängelser” gör någon skillnad lever i en värld som inget har gemensamt med den verkliga kriminalvårdsvärlden. Dessa fängelser lär inte ha någon funktion intill dess att kompetensnivån höjts rejält hos personalen som i sin tur ges en ledning av sina chefer som är en ren parodi på arbetsledning.

Personalen klagar ständigt över att de inte har tid.

Det är väl rätt självklart när en av dagens högprioriterade arbetsuppgifter består i att ur de intagnas cigarettpaket ta fram de tre cigaretter de tillåts röka under den timme som dagens utevistelse varar och att stoppa dessa tre i en plastpåse som den intagne får med sig då han går ut och röker. Därtill kommer den tid som avsätts för visitationer och jakt på cigaretter. Med en sådan prioritering är det inte underligt att de som avtjänat sin tid närmast samfällt berättar att någon vård fanns inte, endast en massa förvaring.

Det förekommer också, vid sidan av den psykiska misshandel som många intagna utsätts för, att också fysisk misshandel inträffar. Jag skulle kunna fortsätta länge men inser förstås att det finns dom som läser detta som anser att det jag berättar här inte kan vara sant. Jag kan på ett sätt förstå den reaktionen för vi vill inte att det ska vara sant. Det skjuter förtroendet för våra myndigheter i sank om det är som jag mycket ytligt har redogjort för.

Som ni säkert förstår så dräller det inte direkt av vittnen heller men det finns undantag och jag ska här ge er länkar till två modiga kvinnor som båda arbetat som kriminalvårdare på Hall och som båda haft modet att säga ifrån då de sett och upplevt sådant som bekräftar det jag skrivit ovan.

Den första länken går till Margit Urtegård och en av hennes bloggposter om kriminalvården. Sök på bloggen och ni kommer att hitta fler. Margit jobbade i närmare nio år inom verket och köptes ut med tre årslöner när hon blev för besvärlig. http://margiturtegard.blogspot.com/2009/01/kriminalvrden-belnar-avarterna-inom.html

Den andra går till Nina Moradi och ett av hennes inlägg i frågan. Nina fick på samma grunder som Margit lämna anstalten Hall och Nina har mycket från sin tid på Hall att dela med sig av och även här hittar ni en hel del mer om ni letar lite i bloggen. http://ninamoradi.blogspot.com/2010/03/situation-bjasta-paminner-om.html

Denna bakgrundsbild har jag tecknat för att visa i vilken miljö och kultur som den nu mutmisstänkte f.d chefen verkat. Om man lever i en korrupt miljö så blir man själv så småningom också korrumperad.

Högste chefen har också han dragits in i utredningen eftersom han tydligen under en tid haft informationer han borde ha gjort något med. Vid en särskild revision så påtalades stora brister men tydligen har inget gjorts och det blir intressant att se vilka konsekvenser detta möjligen kan komma att få även för GD Lars Nyhlen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nylen-klandras-for-stora-extrakostnader-1.1113756

 Myndighetschefer måste annars nu kunna känna ett större lugn än tidigare då de genom Säpo-ärendet där sex chefer undgick åtal genom att de varit allmänt odugliga och inkompetenta. Hjälper inget annat så får man väl ta till inkompetensförsvaret och det är nog ingen som blir förvånad över det då det handlar om Kriminalvården. Här är det nämligen sant……..

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 1 juni, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. Herr och/eller Fru S

  Det är underbart med starka personer som NInna som vågar vara obekvämma. Hade jag haft råd så hade jag bjudit Ninna på en resa till Seychellerna, men ärligt talat så finns det roligare öar att åka till.//Herr S

  • Michael Gajditza

   Roligare ja. Skönare nej. Jag var där -86 och har haft lust att åka tillbaka ända sen dess men det har istället blivit många andra resmål. Men, en dag…….. 🙂

 2. Kram!

 3. Alltså, ett tack är ju ganska för lite men jag vet inte vad jag ska säga… jag vet ju att du brinner för det också… men ändå… Äsch…

  • Michael Gajditza

   En kram…? Eller en treveckors semester på Seychellerna? Äh, vad är väl det mot en kram?

 4. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: