Svensk Myndighetskontroll: Undersökningen om barnporr på nätet avslutad


Så här var resultatet efter 84 svar på omröstningen Hur många gånger har du under surfande på nätet hamnat på en barnporrsida?
fnul.se

Detta blev resultatet av min lilla undersökning om hur vanligt det är att man på nätet träffar på barnporr. Undersökningen är naturligtvis helt ovetenskaplig och underlaget alldeles för litet för att man ska kunna dra slutsatser som har något signifikant värde.

För min egen del så utgör de siffror som framkommit ändå en förstärkning av min tidigare uppfattning, att talet om att nätet är så översållat med barnporr att man ständigt riskerar att hamna på en sådan sida, är kraftigt överdrivet. Det ligger ju dessutom i sakens natur att de som sysslar med barnporr gör det i lönndom och alls inte borde vara intresserade av att det de sysslar med får alltför vid spridning.

Det har också lämnats många kommentarer i samband med röstningen som ytterligare förstärker intrycket av att barnporren är väl dold och alltså inte utgör en risk för oskyldiga nätsurfare. Kommentarerna är intressanta då de lämnats av internetvana personer som tillbringat många år på nätet. Några exempel:

”Jag har kapitalt misslyckats att hamna på någon sida som innehållit barnporr, trots att jag är rätt van vid att röra mig på de skummare delarna av internet”

”Jag röstade på ”0 – noll” för att jag aldrig klickat mig fram till barnporr. inte av misstag, och inte när jag i ren nyfikenhet försökte hitta det som enligt vissa är så hejdlöst vanligt”

”Jag röstade på ”0 – noll” för att jag inte har sett någon barnporr under mina 25 år på internet. Japp, det var tom före www”.

”Privat har jag aldrig råkat på någon sida med dylikt innehåll, inte ens när jag aktivt porrsurfat.
Jag hade nyligen ett jobb som mestadels gick ut på att surfa ca. 4 timmar/dag så jag har väldigt bra koll på särskilt den svenska marknaden och endast en gång vid en sökning på någon obskyr term som kunde tolkas perverterat ramlade jag över barnporr-relaterat innehåll (som då redan var flaggat av registratorn och nu även anmäldes av mig till sökmotorföretaget).
Men det var en gång av måååånga timmars surfande, så min erfarenhet är att det är en droppe i havet.”

Det finns fler kommentarer i samma stil och med detta tror jag att detta argument hos censurförespråkarna kan avfärdas såsom varandes osant helt enkelt vilket gör att talet om hur nödvändigt det är att använda blockering av sådana sidor också faller. Det finns betydligt effektivare sätt att jaga och stoppa dessa brottslingar

Därmed är undersökningen också avslutad.

Nunc aut nuncuam

.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 31 maj, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 13 kommentarer.

 1. Michael Gajditza

  Tack för kommentarer och ytterligare ett par med samma erfarenheter som jag redovisat har kommit fram här.

 2. Om myndigheterna påstår att det finns 30 % barnporr på nätet måste man tro på myndigheterna och misstro sitt eget surfande. Även om ens vänner inte heller har upptäckt barnporr måste myndigheten ha rätt ändå.

  • Michael Gajditza

   Självklart har myndigheter alltid rätt. Min lilla undersökning går ut på att eliminera alla möjliga påståenden som tyder på motsatsen……… 🙂

 3. Hard.nu har ingen barnporr. Om man inte räknar tvivelaktiga noveller då förstås. Jag tänkte mera på bilder nu.

 4. En sida de bör kolla upp är http://www.hard.nu där kan ev finnas barnporrliknande grejs

 5. Jag har aldrig kommit in på en sådan web plats heller.Jag har surfat på internet i mer 10 år.

 6. Resultatet stämmer även med min ca 20åriga erfarenhet. Någon sajt har jag aldrig sett, men däremot ett fåtal bilder som eventuellt kunde tolkas som barnpornografi. Däremot så har jag inte sett något alls under de senaste ca 10 åren och jag befinner mig inte helt sällan på de skuggigare platserna.

 7. 84 personer är ganska många. Bra jobbat!

 8. *flinar* På sätt och vis kanske, du har ju lyckats bevisa det alla kloka människor med koll redan visste. Dock är det lite ont om kloka människor i det här landet just nu.. :p

 9. Tumme för det! Och är det någon som är förvånad? Egentligen?Nej jag tänkte väl det..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: