Svensk Myndighetskontroll: Svart Måndag vänder sig direkt till Carl Bildt


 Med anledning av de rättsvidriga avrättningar som nyligen ägt rum i Iran har Medborgarrättsnätverket, Föreningen Svart Måndag tillskrivit Utrikesdepartementet och departementschefen, Utrikesminister Carl Bildt.

Herr Utrikesminister:

Detta brev skrivs med anledning av de senaste avrättningarna som har skett i Iran och som Utrikesministern säkerligen är bekant med. Tidigt på söndag morgon den 9:e maj avrättades fem människorättsaktivister, som grundlöst anklagats för att utgöra ett  hot mot landets säkerhet. Med en rättegång som hölls bakom stängda dörrar och utan att ha fått en rättvis prövning enligt FN stadgarna och EU deklarationen, dömdes dessa fem personer till döden.

Fyra av de fem avrättade, var från den kurdiska provinsen i Iran.

Farzad Kamangar, 35 år (man)
Ali Heidarian, 31 år (man)
Farhad Vakili, (man)
Shirin Alam Holi, 29 år (kvinna)
Mehdi Eslamian, 30 år (man)

Vi och våra svensk-iranska vänner, är djupt bekymrade över händelseutvecklingen i Iran. Vi befarar att många fler politiska fångar kommer att avrättas inom en snar framtid, som ett led i den Iranska regimens politiska terrorstrategi för att skrämma och kuva befolkningen samt eliminera all politisk opposition. Det är inte acceptabelt, att sitta tysta och inte göra något. Vi måste säga ifrån.

Vi begär därför  att Utrikesdepartementet kallar in den iranska ambassadören och avkräver en förklaring till dessa summariska avrättningar, av den egna befolkningen och deras språkrör.

Vi begär att Utrikesministern förklarar för den iranska ambassadören att ”Svensk utrikespolitik  verkar för frihet, fred och försoning i såväl vår egen som i andra delar av världen”.

Dessa värderingar kan enbart upprätthållas om vi tydligt tar avstånd från dessa brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna. Fri åsiktsbildning och yttrandefrihet.

Denna vädjan skrivs till dig av svenska medborgare och svensk-iranier som verkar för ett fritt Iran, undertecknat av:

Människorättsnätverket, Föreningen Svart Måndag

Jens Odsvall Ordförande
Amanda Brihed
Språkrör
Niklas Starow
Aktivist
Michael Gajditza
Ledamot
Christine Sahlström
Ledamot

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 maj, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

  1. vill dock tillägga att förändring kan handla om så enkelt som de är av samma åsikten tar sig samman, och tillsammans finner mediakanaler att sprida dessa åsikter och kräver av medborgarna att ta ställning inte bara lyssna, att få dem till aktion på ett effektivt sätt, kanske genom att stämma staten för underlåtenhet i fråga om förskingring av skattemedel genom deras fördelningspolitk eller för oaktsamhet drivande av statliga bolag eller för underlåtenhet av mänskliga rättigheter genom utrikesministrar som inte för svenska folket åsikter på världens handlingsbord.Nu vet jag som ni skrivit tidiare att staten försöker med lagar göra folket rättslöst, men det är egentligen bara ett papper mellan dem och folket, och när folk tar tag i detta så får staten backa, för en klick människor skall inte få styra intelligenta människor som oss…tyvärr ser det ut så överallt i världen…och vi tillåter det…pga slöhet,och ointelligens ,att vi tillåter os snäras av mentala koncept som inte är sanna…

    • Michael Gajditza

      På all den aktion som staten idag tagit mot medborgarna i form av en allt mer kontrollerande och repressiv lagstiftning kommer så småningom en reaktion. Svensken är bara lite trögare i det avseendet än vad man är i många andra länder. Samma sak i Iran där reaktionen redan är tydligt igång.

  2. Det intellektuella nätet är starkare än du trorEnda riktigt sanna hoppet står till massan….som är fullt upptagna med sitt slavarbete i gruvan….men än finns det hopp att dessa lyfter blicken mot skyn, tyvärr krävs det en smärre eller större katastrof för att det skall hända….men den kommer..varför katastrof? .pga slavarbetaren varit upptagen med sitt jobb alltför mycket när dem istället skulle haft blicken mot skyn

  3. Att be politiker att sätta åt eller dra sina utlänska vänner inför rättsskranket är verkningslöst enbart gör dem det om det finns pengar och landarealer att vinna, i sverige fall låter dem usa eller någon annan allierad göra jobbet när det passar deras agenda, vilket förmodligen visar sig snartMänskligt liv kommer lägre på listanNär man tagit emot den politiska ringens ämbete, så är man edsvuren ringens mästare, likt nasgul göres inget annat som strider mot dessa krafter

  4. Jag blir så jävla trött på pamparna och det övre skiktet

  5. Har ni fått någon respons än?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: