Svensk Myndighetskontroll: Staten måste se till att rätta det som orätt är


För sjutton år sedan dömdes Billy Butt till fem års fängelse för nio våldtäkter och ett försök till våldtäkt.

Han har sedan dess ansökt om resning vid sammanlagt tio tillfällen.

Igår kom HD:s avslag på den tionde och åter så var justitieråden inte eniga. Det har inträffat vid ytterligare ett par tillfällen i Butts fall.

Billy Butt var vid tiden han dömdes något av den svenska skivbranschens bad boy och omslagspojke. Han var känd, omskriven och i en bransch som omges av en aura av glamour. I den miljön träffade han unga tjejer och han medger själv att han var ett praktarsel som förförde dessa tjejer genom att lögnaktigt lova dom strålande karriärer och feta skivkontrakt. En inte alldeles okänd story som känns igen också från t.ex Hollywood.

Han har dock hela tiden hävdat att det var detta han gjorde sig skyldig till och att det aldrig handlade om våldtäkt.

Rätten beslutade sig för att tro på tjejerna, med en motivering som gått till rättshistorien; ”det förefaller osannolikt att så unga tjejer ska vilja ha sex med en tjugo år äldre man och därtill en man med ett så ”särpräglat utseende”.

Såvitt jag känner till så är det enda gången en misstänkts utseende har fått utgöra en central roll i bevisvärderingen. Kort sagt så ansåg rätten att om man är så ful som Butt så måste man våldta för att få sex. Att en tjej kan tänkas ha sex med en äldre man, med makt att ge henne berömmelse, vore tydligen enligt rättens uppfattning mer otroligt än att Butt skulle ha våldtagit.

Är det konstigt att man ifrågasätter en domstol som fattar ett beslut med den motiveringen?

Nåväl, jag ska inte fördjupa mig i den delen, jag har ingen aning om huruvida Billy Butt är skyldig eller ej men det finns en lagakraftvunnen dom som säger att han är det och det leder oss vidare till alla de resningsbegäran som lämnats av honom och vad i detta som fått mig att skriva det här.

Efter fredagens avslag på resningsansökan nr.10 så skriver Göran Lambertz, f.d. justitiekansler och numera justitieråd att hade Billy Butt i en och samma resningsansökan kommit in med all den nya informationen som han istället har kommit in med fördelat över tio resningsansökningar, så skulle resning beviljats i målet och man hade alltså då omprövat den tidigare domen. Men, säger Lambertz, som det nu är kan domstolen bara i sitt beslut ta hänsyn till vad som var nytt i den senaste resningsansökan, så det blir ingen resning i målet.

Detta betyder i klartext att Sveriges Högsta Domstol anser att Billy Butt är felaktigt dömd i skenet av den samlade nya bevisning som framkommit under resans gång, men att domstolen inte kan göra något för att rätta till det fel som begåtts.

Jag tycker att det stinker. Jag vet mycket väl att Lambertz utifrån gällande lag gör en korrekt bedömning men då får man se till att ändra på den lagen. Som JK hade Lambertz inga problem att själv föreslå förändringar i resningsinstitutet som skulle innebära ökade möjligheter att i en ny process kunna få rätt så det måste bära honom emot att avslå resningsansökan denna gång.

Vad han däremot gör är att han, genom att skriva denna bedömning i domen, försöker att sätta press på lagstiftaren att åstadkomma de förändringar som krävs för att i fortsättningenm ha en väsentligen rättssäkrare process. Det får helt enkelt inte vara så att staten, i medvetande om att den felbehandlat en medborgare och till del förstört vederbörandes hela liv och tillvaro, bara låter det som är fel vara det utan det är staten som nu också måste rätta till denna orätt genom att genomföra de förändringar i lagstiftningen som krävs.

Det arbetet bör påbörjas på måndag. Naturligtvis till del för Billy Butts skull men framförallt för rättssäkerheten och allas vår skull!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 maj, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: