Svensk Myndighetskontroll: SD:s "samhällsbärande" politik" punkterad


Det ena ger det andra och bland kommentarerna till gårdagens artikel så återfanns ett tips från Tor med bloggen upphovsträtan. http://upphovstratan.wordpress.com/

Tipset gick till tidningen Dagens Arbete som intervjuat Per Björklund, sd:s arbetsmarknadspolitiska talesman. Läs den och sätt det ni läser i relation till gårdagens blogginlägg i den här bloggen om SD:s ”samhällsbärande politik” så har den uppfattning som Erik Almqvist SDU gett uttryck för plötsligt förlorat all flytkraft och sjunker blixtsnabbt till en botten långt under ytan. http://bit.ly/c38BEE

Om nu det inte råkar vara så att begreppet ”samhällsbärande” omdefinierats och fått en helt ny innebörd. Begreppet ”samhällsbärande politik” har jag inte funnit existera någonstans, utom i Almqvists artikel och i samband med språkpolitik , men man får väl förmoda att detta ska beskriva det statsbärande partiets politik. Ett statsbärande parti definieras annars så här i Wikipedia:

”Statsbärande parti kallas ett parti som har så stor makt i ett land att det ibland kan betraktas som synonymt med statsapparaten eller rent av stående över densamma, och där till exempel avancemang i statlig tjänst ibland kan underlättas vid innehav av partimedlemskap.

Begreppet förknippas ofta med diktaturer, där ett visst parti kan ha en institutionaliserad makt, men kan även, utan att man därvid nödvändigtvis avser en nedsättande betydelse, användas om partier i demokratier om dessa har haft en lång och närmast obruten makt. Exempel på det senare är socialdemokraterna i Sverige, liberaldemokraterna i Japan och CSU i den tyska delstaten Bayern.”

Det tyder på någon form av hybris att använda en sådan term, eller någon term med liknande syfte, när man ska beskriva ett parti som ännu inte tjänstgjort en dag i något parlament. Jag har t.ex aldrig hört Piratpartiet uttrycka sig på något liknande sätt.

Nunc aut nuncuam

 

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 28 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: