Svensk Myndighetskontroll: Polis kränker medborgare – JK myckert kritisk


Innan jag återger nedanstående artikel, som jag helt enkelt knyckt av aftonbladet idag eftersom klockan är mycket och jag inte fick länken att funka, så vill jag påminna er om vad justitieminister Ask sa när hon fick en fråga i samband med att den nya tvångslagen om kissprov från minderåriga lades fram.

Frågan löd något i stil med att om det inte fanns en risk för att polisen skulle trakassera ungdomar med den nya lagen som redskap. Ask svarade något i stil med att ”men varför skulle dom göra det” och ”att dom har så många andra och viktiga arbetsuppgifter att något sådant skulle det minsann inte finnas utrymme för.” Det hade säkert gått att få fram vad hon sa men där kan ni, kära läsare, gärna rätta mig om jag har fel.

Nu har det inträffat igen det där som ministern var så otroligt frågande inför som att hon aldrig hade hört talas om en enda polis som trakasserat någon. Läs min blogg Beatrice, den är full av en verklighet som dina skygglappar tydligen är effektiva mot.

Detta är vad som hänt denna gång då allmänhetens tjänare och försvarare har tjänat och försvarat.

Polisen tvingade 16-årig tjej klä av sig

Justitiekanslern kritisk: ”de har haft det som rutin”

Polisen i Lund tvingade en 16-årig flicka att klä av sig naken i ett rum med glasdörr där alla som passerade kunde titta in.

Justitiekanslern är starkt kritisk.

De har haft som rutin att klä av folk.

Den 16-åriga flickan var på en fest i Lomma utanför Malmö i februari förra året. Hon hade blivit trött och gått och lagt sig när polisen kom till lägenheten. Eftersom de misstänkte att hon var narkotikapåverkad tog de med sig henne till polisstationen.

Fick klä av sig

På stationen tvingade poliserna flickan att klä av sig naken. I rummet fanns två kvinnliga poliser, men i dörren satt ett glasfönster där alla som passerade kunde titta in. Enligt flickan befann sig flera manliga poliser utanför.

Hon kände sig kränkt av behandlingen och anmälde saken till Justitiekanslern (JK).

Efter att ha granskat ärendet är JK starkt kritisk.

– Det fanns inga skäl att hon skulle klä av sig. Misstanken gällde att hon skulle vara påverkad av narkotika, inte att hon skulle ha narkotika på sig. Då finns det inga skäl till en kroppsbesiktning, säger handläggaren Katarina Berglund Siegbahn vid JK.

”Inte acceptabelt”

Hon säger att det är ”ytterst sällan” det är motiverat att någon ska klä av sig naken.

– Här har det dessutom skett i ett utrymme där det finns en glasdörr till en korridor där det passerar manliga poliser, och det är inte acceptabelt.

– På den här polismyndigheten har man tydligen haft som rutin att folk ska klä av sig.

Aftonbladet har sökt Skånes länspolismästare Eva Årestad Radner men inte fått svar.

Nytt glas

I ett yttrande till JK skriver dock Skånepolisen självkritiskt att det tycks ha ”saknats rättslig grund för att genomföra kroppsbesiktningen” på det sätt som skedde.

Skånepolisen skriver också att glasrutan som var i klart glas numera är utbytt mot en frostad variant som man inte kan se igenom.

En förundersökning om tjänstefel inleddes efter att flickan anmält behandlingen. Flickan ändrade sig emellertid och bad att fallet skulle läggas ner, vilket också skedde.

Ett urinprov visade senare att flickan inte var narkotikapåverkad.

Det gäller vid kroppsbesiktning

Kroppsbesiktning får göras om personen är minst skäligen misstänkt för ett brott som kan ge fängelsestraff, om visitationen kan ha betydelse för utredningen av brottet.

En kroppsbesiktning får bara genomföras om skälen för den överväger det intrång som åtgärden innebär för den som är misstänkt.

Den får inte genomföras så att den misstänkte riskerar skada eller framtida ohälsa.

En kroppsbesiktning ska genomföras i ett avskilt rum och ska genomföras av läkare eller av polis med ett vittne.

Kroppsbesiktning av en kvinna får bara genomföras av en annan kvinna, läkare eller sjuksköterska.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 18 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: