Svensk Myndighetskontroll: Moderat frihet på nätet är inte trovärdig


Jag ser att fler bloggare runt om i landet fortfarande stöter på moderaternas debattartikel om frihet på nätet som beroende på var i landet vi är undertecknas av olika moderata företrädare. Idag hittade jag Lakes Lakonismers svar på den och eftersom debattartikeln alltjämt publiceras så återpublicerar jag mitt svar på den här.

Länk till Lakes replik hittar du underr artikeln och till originalartikeln som i mitt fall var undertecknad av Henrik von Sydow finns en länk i texten.

Moderaterna har ingen

trovärdighet i nätfrågor

”Henrik von Sydows (M) artikel på Sourze 7 apr känns mest som en läpparnas bekännelse och som ett försök att förbättra partiets mycket dåliga siffror bland ungdomsväljarna. Trovärdigheten för moderater i detta ämne är mycket låg.”

Det ser ut som att den Moderata partiledningen mobiliserat och beordrat ett antal riksdagsledamöter att skriva artiklar om hur viktigt det är med ett fritt internet och artikelförfattarna förfasas över de censuråtgärder som vissa regimer tillgriper.

Moderaterna byggde sina tidiga framgångar under Gösta Bohman och Ulf Adehlson på att konsekvent driva frågan om friheten för den enskilde kontra en allt mer kontrollerande stat på ett för den enskilde positivt sätt. På den tiden stod partiet upp för grundläggande fri- och rättigheter.

Idag ser det helt annorlunda ut och von Sydows artikel på Sourze 7 apr, ”Sverige måste värna friheten på Internet”, känns mest som en läpparnas bekännelse och som ett försök att förbättra partiets mycket dåliga siffror bland ungdomsväljarna. Trovärdigheten för moderater i detta ämne är, efter turbulensen och det sätt som FRA-lagen infördes på, mycket låg.

Därefter införde man IPRED-lagen som ger privata aktörer polismässiga befogenheter och som i allt väsentligt är en lag som måste betraktas som rättsosäker. Här återfinner vi även ett konkret exempel på det av Beatrice Ask förordade skamstraffet!

På gång är även datalagringsdirektivet som på ett utmärkt sätt kan komplettera FRA:s informationsinhämtande och därigenom förfina ytterligare de sociogram över olika människor som uppgifterna används till att skapa.

Moderaterna har heller inte uttryckt någon kritik mot de pågående och hemliga ACTA-förhandlingarna som bland annat, enligt läckta dokument, kan komma att leda till sådana krav på operatörsansvar att detta i sin tur leder till nedstängning och censur av olika nätsidor.

Utöver det låga förtroendet för M vad gäller nätfrågor så har de fyra år man suttit vid makten även inneburit ett antal andra nya lagar som på olika sätt utgör övergrepp på och hot mot såväl integritet som frihet. De senaste exemplen är förslaget om att drogtesta barn utan att föräldrarna informeras, samt de famösa gredelina kuverten som faktiskt speglar en ledande moderats bristande förståelse för och engagemang i grundläggande frågor om rättssäkerhet.

De nya Moderaterna har under den mandatperiod som gått, bland annat genom genomförandet av ovan nämnda exempel, gång på gång manifesterat sig själva som ett repressivt, dömande och straffande parti som saknar grundläggande förståelse för frågor som rör integritet och frihet på nätet.

I sak delar jag många av de åsikter och synpunkter som von Sydow framför. Problemet är att det finns absolut inget i den av Moderaterna förda politiken som speglar vad von Sydow nu skriver och det är trots allt den praktiska politiken i handling som räknas.

Storbritannien genomförde för några dagar sedan en lag som ger en möjlighet för den brittiska staten att ge domstolar rätt att blockera sajter på nätet som används – eller som ”troligtvis kommer att användas” – i samband med aktiviteter som bryter mot upphovsrätten.

Dels censur alltså och dels en censur som bygger enbart på obekräftade indicier. ”Troligtvis kommer att användas” är ett rättsvidrigt begrepp som inte hör hemma i någon lagstiftning någonstans ty det är i sanning godtycke upphöjt till lag!

För sin trovärdighets skull så antar jag att von Sydow skrivit indignerade brev, artiklar etcetera för att protestera mot Storbritanniens införande av denna lag…?

Från moderater i övrigt har jag inte hört ett negativt pip (med undantag för Karl Sigfrid). Det är alltså något som inte stämmer i det moderata budskap som framförs i artikeln och därför kan och ska den läsas med stor skepsis.

http://lakonism.blogspot.com/2010/05/moderaterna-hycklar-om-friheten-pa.html

Nunc aut nuncuam

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 17 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

  1. Tack för länken! synd att jag inte såg ditt svar innan jag skrev, då hade jag kunnat låna några av dina lysande formuleringar också!”Läpparnas bekännelse” är ett kondenserat och bra uttryck. Även Exemplet med Storbritannien var bra, jag kanske skulle använt det istället för Iran? Det är lättare att få folk att relatera/reagera med kulturellt närstående händelser…

    • Michael Gajditza

      Sant men det där beror ju lite på när i tiden det skrivs också. Jag skrev min för över en månad sedan då den var publicerad i länstidningen hemma och just då så var det där i Storbritannien aktuellt så det blev ett naturligt exempel just då. Tack för berömmet i övrigt!! 🙂

  2. Du fick en tumme upp av mig också!/Frekar06

  3. Bra Michael. Jag delar helt din uppfattning om att Moderaterna saknar trovärdighet i dessa frågor. MVH Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: