Svensk Myndighetskontroll: Nytt självmord i häkte


Ur dagens Aftonbladet:

Göteborg. En man född 1981 tog på fredagskvällen sitt liv i häktet i Göteborg. Mannen hade suttit häktad i två veckor, misstänkt för grov misshandel. Enligt ett pressmeddelande från Kriminalvården hade mannen inte bedömts som självmordsbenägen.

”Det som inträffat är mycket tragiskt”, säger Christer Krohn, kriminalvårdschef för häktet i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Händelsen kommer nu att utredas av Kriminalvården. Självmordet är det andra inom Kriminalvården i år, men det första som inträffar på ett häkte. Senast en häktad tog sitt liv i Göteborg var 2007.

Mannen hittades av en sjuksköterska klockan 18.40 när man delade ut mediciner. Kort efteråt dödförklarades han av läkare.

Efter en tid så är vi tydligen åter på väg tillbaka till en situation där antalet självmord i häkten och anstalt ökar. Av någon anledning, som jag tycker det finns anledning att utreda särskilt, så tycks just häktet Göteborg vara det häkte där dessa tragiska händelser inträffar oftast.

Till och med dom som pratar allra högst och allra mest om lyxtillvaro, hotell och semester kanske kan inse att tillvaron bakom galler inte är någon dans på rosor när den för alltför många innebär att de tar beslutet att ta sitt eget liv. Skam, skuldkänslor, ångest och en egen tillvaro som man bedömmer som omöjlig att förändra är faktorer som spelar in.

Tro aldrig att en skaplig materiell standard i anstalter och häkten är något som i det sammanhanget betyder något.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 14 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: