Svensk Myndighetskontroll: I USA vänds terrorlagarna nu inåt mot den egna befolkningen


Vet ni vad CMU står för?

Det är en amerikansk motsvarighet till vår egen nysvenska, d.v.s den som används för att antingen försköna något som t.ex föryngringsyta för kalhygge eller för att förändra ords ursprungliga inebörd som att FRA-lagen är integritetsstärkande. Den får inte blandas ihop med byråkratiskan som endast har som uppgift att försvåra livet för de icke invigda och på så sätt göra de invigda liiite finare. Ett exempel är rekreationsareal för erfarenhetshandikappade vilket på ärans och hjältarnas språk uttyds som lekplats för barn.

CMU var det ja. Det står för Communication Management Unit och det låter ju nästan trevligt. Det är det inte. I USA finns sedan ett par år tillbaka två sådana CMU. Den kommunikation enheten behandlar är de intagnas och vi pratar om ett maximalt säkert fängelse med specialinriktning att se till att de intagnas kommunikationer hålls på ett absolut minimum och de har hunnit få namn om sig att vara ”little Guantanamos”.

Lite längre ner så kommer det en länk till ett TV-program producerat av den amerikanska rörelsen Democracy Now som granskar vilka effekter ”kriget mot terrorismen” har haft och har på mänskliga rättigheter i USA. I de nämnda specialfängelserna sitter naturligtvis mest muslimer men Democracy Now har i programmet intervjuat en vanlig amerikan som dömts till tre års fängelse och av dessa år tillbringade sex månader på ett CMU, om jag förstod det hela rätt.

Det för oss mest intressanta är skälen för varför han fick tillbringa tid där och hans advokat finns också med och berättar om detta. Han dömdes för brott mot någon lag som visst i sig är både dubiös och ifrågasatt på konstitutionella grunder, för brott mot något som får ses som en miljölag. Han hade perifert deltagit i någon form av protest mot ett multinationellt läkemedelsföretags användande av försöksdjur.

Protesten arrangerades till del med hjälp av internet och olika nätverk på det sätt som blivit så vanligt idag och det är någonstans i denna befordran av informationer på nätet som vår unge aktivist är en del. Enligt hans advokat så har han dömts för att ha vidarebefordrat sådant som av oidentifierade gärningsmän skulle kunna användas för kriminella handlingar. För detta får han tre år och en CMU placering.

Logiken i detta är naturligtvis skruvad men står ändå att finna i det faktum att de uppgifter som cirkulerat, har gjort det på nätet. Nätet = kommunikation. Ergo, han måste isoleras från alla kommunikationsmöjligheter.

Det är den ena sidan. Den andra är att medborgarrättsrörelsen allt mer upplever att antiterrorlagar används på hemmaplan för att där användas mot politiskt potentiellt farliga grupper eller nätverk. Farliga då självklart för etablissemanget. Det är i hög grad den rädslan som också ligger bakom t.ex ACTA-avtal och Ipred-lag plus en total oförståelse kring att nätet kan vara något annat än farligt.

Kring allt står en doft av den rädsla som nätverkande på nätet är upphov till och jag är helt säker på att attackerna mot ett fritt internet kommer att intensifierats. Terrorlagstiftningen vänds successivt  mer mot det egna folket av politiska skäl och kommer, om inget görs, att fortgå i den riktningen. Ett klassiskt exempel på den glidning som den typen av lagar gärna ger upphov till då de från början, för att ge makten fria händer i kampen mot terrorism, är skrivna på ett svepande och generellt sätt.

Se gärna inslaget, jag tyckte det gav en hel del och väckte funderingar kring hur det ser ut på vår hemmaplan.

http://www.democracynow.org/2009/6/25/exclusive_animal_rights_activist_jailed_at

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 14 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Michael Gajditza

    Tack för det och jag önskar detsamma!

  2. Bra och mycket intressant inlägg. Ha en trevlig helg. MVH Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: