Svensk Myndighetskontroll: miljoner svenskar indragna i organiserad brottslighet


Brottsförebyggande rådet, Brå, ska ge ut en bok som ska hjälpa till att bekämpa den s.k organiserade brottsligheten. http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-bok-ska-bekampa-organiserad-brottslighet-1.1092127

Brå säger att syftet med boken är att beskriva vad organiserad brottslighet egentligen är: 

”– Organiserad brottslighet beskrivs ofta som någonting overkligt. Man tänker på stora allvarliga saker, polisfrågor. Men egentligen handlar det om handel. Människor efterfrågar varor som den organiserade brottsligheten är beredd att erbjuda. Billigare cigaretter eller sprit, sex eller olagligt spelande.”

Jag tycker beskrivningen är utmärkt. Dels för att den är sann och dels för att den borde bidra till att minska dramatiken som idag finns kring frågan. Som synes handlar det om aktiviteter som bokstavligen miljontals svenskar bidrar till. Förmodligen så skriver många av dom också upprörda kommentarer i debattrådar och bloggar kring hur den organiserade brottsligheten breder ut sig.

Faktum är att alla förutsättningar för denna brottslighet är skapade av staten, d.v.s i grunden du och jag, och statens stiftande av lagar och skatteregler som du och jag, alltså egentligen staten, inte kan acceptera. Detta är en paradox helt enkelt där vi reagerar mot vad våra politiker å våra vägnar bestämmer med att själva övergå till att delta i olaglig verksamhet.

Det kanske vore bättre att välja politiker som på dessa områden var något mindre sugna på att ta in skatt och att låta sin moral vara vägledande för folket. Titta på de fyra områden som nämns. Tobak, alkohol,sex och spel. Två av dem skatteobjekt i första hand, sexlagstiftning utifrån en moral som knappast existerar längre och spel utifrån såväl skatte- som moralsynpunkter.

Sänk skatterna och förändra moralsynen på sex och spel så rycks hela grunden för den organiserade brottsligheten bort i ett slag. Inför sedan, som jag tidigare skrivit om, en narkotikalagstiftning motsvarande Portugals och vi kan börja att successivt tömma fängelserna istället för att bygga till dom.

Varenda svensk som någon gång varit inblandad i någon/några av ovanstående fem olika exempel på olagligheter har med detta också varit inblandad i organiserad brottslighet vilket betyder att man borde kunna förvänta sig att massor av dom som skriker på hårdare tag och längre straff, istället dämpade sig en smula och kanske ägnade en stund åt lite självrannsakan.

Med lite skärpt lagstiftning som det ropas på, så kan nog det gamla talesättet om att nationen består av häktade och ännu icke häktade, inom en relativt snar framtid vara helt sant.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 12 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Bra inlägg Michael. Det blir en tumme upp från min sida!MVH Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: