Svensk Myndighetskontroll: Tillbaka till en mörkare värld


http://nwt.se/asikter/ledare/article699784.ece

Länken går till en ledare i NWT den 3/5 som är bland det värsta jag läst på bra länge i så motto att den, lika snabbt som författaren fingrar löpte över tangentbordet, för oss tillbaka till mycket mörkare tider. Den inledds med följande bredsida.

”För den som vill se det är det uppenbart att brottsligheten på senare decennier stigit och blivit grövre. Förr sov många svenskar med olåst ytterdörr. Nu har till och med sommarstugor inbrottslarm.”

För den som vill se finns också den motbild jag redovisade i en lång artikel häromdagen som ger en helt annan bild. Vad tidningen gör är någon form av logisk kollaps. Man glömmer helt enkelt och bekvämt nog bort att vad som i första hand har skrämt sommarstugeägarna är den bild som media själva i symbios med vissa politiker, har målat upp under de senaste 10 åren.

När man då efter en tids läsande om allehanda brott, trots att man själv inte sett eller varit med om något, börjar känna att oron finns där så går man naturligtvis, och kanske även på en direkt rekommendation från någon av tidningens ”experter”, och köper ett larm till stugan. Det av media framstressade köpet används sedan av media som bevis för att man minsann hade rätt. Kan man bidra till självuppfyllande profetior på det sätt t.ex en tidning kan, så har man även stora möjlighetr att styra och kontrollera olika skeenden.

Därefter går ledarskribenten över på vad som måste vara åsikter han haft under lång, lång tid och skriver detta efter att ha vandrat runt på gatorna likt Fantomen iförd sina senaste analysglasögon med antropologisk förstärkning:

”Brottslighet har dock alltid funnits. Och man behöver bara besöka valfri större arbetsplats eller skolgård för att inse att det finns några hopplösa fall som inte ens de mest ambitiösa sociala insatser i världen kan råda bot på. Ett visst antal kriminella föds nämligen i varje generation och kommer därför alltid att finnas bland oss.”

Är det inte en unik kompetens att på detta sätt komma in någonstans, kasta ett getöga runt lokalen för att 5 sek senare ha detaljanalyserat de närvarande och kommit till ovanstående slutsats. Lite otäckt måste jag säga att det är att han även kan se hur det kommer att gå för vissa barn på en skolgård i det liv de har framför sig.

Delger man sedan barnets omgivning denna slutsats så är vi självklart på väg mot en ny självuppfyllande profetia. Ett annat otäckt faktum är att människor med dessa unika egenskaper ofta också har en lösning på problemet dom upplever och den lösningen skulle mycket väl i ledarskribentens värld kunna utgöras t.ex av utökad fosterdiagnostik för att tidigt kunna avbryta sådana graviditeter som innebär att det föds en ny liten kriminell.

För övrigt så upprepas naturligtvis all världens krav på längre straff och någon sorts hårdare tag rent allmänt. Med denna ledare befäster NWT sin särställning som landet i särklass mest svartblåa dagstidning.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 4 maj, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: