Svensk Myndighetskontroll: ALLA register läcker, även FRA:s


http://www.aftonbladet.se/debatt/article7033784.ab

Finns en risk att det blir några ”vad var det jag sa” inlägg idag och det första handlar om FRA och att det regelmässigt har läckt ut uppgifter ur deras register. Idag har man visserligen lagreglerat så att det är närmast påbjudet att uppgifter ska lämnas till andra, utländska intressenter, i utbyte mot någon information tillbaka från dessa. Vid sidan av den verksamheten så förekommer det naturligtvis också läckor.

Med den informationsmängd i form av s.k rådata som samlas in om var och en av oss och som man fortsätter att insamlingstakten av, så är det givet att sådana läckor kommer att upprepas. Din integritet är numera en statlig handelsvara och den har du inte med att göra eftersom det handlar om så viktiga ting som rikets säkerhet.

Det som tidigare betraktades som självklart privat är numera något som du i hög grad delar med en allestädes närvarande Storebror. Visst känns det tryggt!?

Artikelförfattaren skriver också:

”Utbyggnaden av övervakningen verkar vara driven av de tekniska möjligheterna att övervaka, snarare än av ökade hot. Vad som däremot är klart är att ökad informationsinsamling skapar ökad risk för läckor. Det är dags att vi tar risken på allvar. Det behövs en mer systematisk övervakning av övervakarna, en mer restriktiv inställning till hur mycket information som får samlas in och tydligare regler för hur uppgifter får delas med andra länders myndigheter.”

Jag delar vartenda ord i den beskrivningen och just den risk som det pekas på, att det tekniken ger oss möjlighet att göra måste vi också göra, är idag en realitet. Ta t.ex datalagringsdirektivet som ännu inte införts i Sverige men som i andra länder visat sig vara i stort sett värdelöst då det gäller grov brottslighet men bra mot enklare som fildelning. Att detta i sig utgör ett brott mot hur direktivet var tänkt att användas, skiter berörda myndigheter i.

För FRA-lagen gäller alltjämt, Riv upp, gör om, gör rätt!

Nunc aut nuncuam

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 28 april, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Jag är tveksam till att kalla det för läckor. Jag menar att avsikten funnits hela tiden. Man har ju uttryckligen sagt att man reglerar en tidigare oreglerad verksamhet.Det är lite av Stockholmssyndromet – ens lojalitet hamnar hos dem man dagligen umgås och arbetar intimt med. Om det då dessutom saknas kontroll därför att det man håller på med är hemligt – ja då kan det nästan bara gå på ett sätt.Deras lojalitet finns inte hos oss i Sverige.

    • Michael Gajditza

      Hej! Jag försökte skriva in att läckorna numera är legaliserade läckor men med utgångspunkt från artikeln så är jag samtidigt fullständigt övertygad om att läckage förekommer vid sidan av det reglerade utbyte som sker.

  2. Dags för en favorit i repris:Ode till FRA-lagen- Varför bråkar man så när enstat vill lyssna på folket i tråd?- Vi som värnar privata sfären!sa Fredde, Jöjja, Janne och Maud.-Vi tar bara en miljon i sänder, i fibern som signalerna bär.-Vi tvår nu våra händer,och hoppas man är nöjd ”over there”.”Domstol Viksten” och SIUN är garanter.Inget kommer att gå snett.- Vi vill inte lyssna på gamla tanter,sa Ingvar och log brett.-Nej det är mest Titan vi vill fylla,med vem?, var? och när? Det skapar FRA:s mylla.Sånt vet nu en hel bloggosfär.-Sen byter vi data kors och tvärsmed andra runt hela klotet.Ja, det är en viktig kommers.Större än själva yttre hotet!-Eh? Vadå? Jag fattar inte ett jota.Det har vi aldrig hört, sa ledamoten.-Men det är nog bäst att inte rota,annars lär man väl få foten.-Nja, något borde vi göra, sa Fredrick, och torka’ en tår.-Hur ska vi annars rädda oss själva?-Jag har det! skrek Annie, från sin korridor:-Vi kränker på prov till tvåtusenelva! Anonym

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: