Svensk Myndighetskontroll: Ett mycket bra beslut!


http://www.expressen.se/Nyheter/1.1965930/patienter-har-ratt-att-avbryta-behandling

Det här är en verkligt god nyhet som egentligen inte alls borde ha varit någon nyhet. Det handlar om att min åsikt ska vara den som gäller i livets slutskede. I praktiken ser jag det som en utökning av rätten till passiv dödshjälp vilket kommer att ge många ett åtminstone något värdigare slut.

Detta är ett område som man kan säga antingen helt har missats vid utformningen av t.ex FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen. Eller ett område som innebär någon sorts kollektivt bortseende från de rättigheter att bestämma över mig själv och mitt liv som jag faktiskt har, just i slutskedet av det livet.

När vi anser att rätten till ett värdigt liv är en sund och fin grundläggande princip så borde, på samma sätt, rätten till en värdig död vara lika självklar.

Nu hoppas jag att denna förskjutning av synsättet i den här frågan också inom en inte alltför avlägsen framtid ska komma att innebära att vi även accepterar aktiv dödshjälp. Argumenten är desamma.

Uppdatering: Jag fick en kommentar som är helt sann så jag lyfter upp den här helt enkelt. Jag glömde helt enkelt detta.

”Mycket bra, nu behöver man inte oroa sig för att bli en grönsak.Inte desto mindre så vill jag påpeka för dina läsare att det är oerhört viktigt att upprätta ett s.k livstestamente där man bl.a beskriver medans man kan hur man vill ha det om olyckan är framme.Vita testamentet hos Fonus och att muntligen framföra sina önskningar till sina närmaste är plus i kanten.För era anhöriga först och främst.”

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 april, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Bra inlägg Michael, Stor tumme..

 2. Michael, det kan kanske vara så att JO har rätt precis som du skriver. Men vi har uppenbara problem med tolkningen av grundlagen i det här fallet. Skolinspektionen har nämligen kommit fram till att slumpmässiga drogtester av elever strider mot grundlagen. Vi har ett beslut från JO som säger att det är lagligt med slumpmässiga drogtester och ett beslut från Skolinspektionen som säger att det är olagligt med slumpmässiga drogtester.

  • Michael Gajditza

   JO har ju enbart bedömt ett specifikt fall på en specifik skola. Därav följer att man inte kan dra någon generell slutsats av vad JO anfört annat än om de slumpvisa testerna skulle genomföras exakt på motsvarande sätt även på andra ställen. Jag är själv principiellt emot dessa tester eftersom var och en som minns hur det var att vara tonåring vet att en tonåring kan döda för att slippa sticka ut och är fullt nöjd med att vara som ”alla andra” i de allra flesta fall. Jag tycker JO har undervärderat det tryck som en tonåring utsätts för om han ska t.ex motivera att han inte vill drogtestas med hänvisning till att det utgör en kränkning av hans integritet. Detta är i sig ett fullgott skäl att vägra men pressen kommer att bli hård på den enskilde.

 3. Justitieombudsmannen (JO) har fått totalt hjärnsläpp. Han säger i ett utlåtande att slumpmässiga drogtester av elever på gymnasiet inte strider mot Grundlagen. http://svt.se/2.22620/1.1980488/gront_ljus_for_slumpvisa_drogtester_pa_gymnasietSom jag ser det är det ett oerhört klavertramp och saknar helt förankring i grundlagen. Det enda rimliga torde vara att JO avgår. /Frekar06

  • Michael Gajditza

   Jag är inte helt säker på det. JO har i sitt beslut rätt noga analyserat begreppet frivillighet och hur den frivilligheten presenteras för eleverna. Han har vid den granskningen kommit till slutsatsen att frivilligheten tydliggörs på ett sådant sätt att det alltså inte bryter mot grundlag. Själv är jag dock ändå tveksam eftersom empiriskt så vet man att frivillighet ändå oftast förvandlas till ett underförstått tvång. På 70-talet t.ex var det naturligtvis frivilligt att vara med i facket men grupptrycket på många arbetsplatser blev så stort att i realiteten fanns inget val för de flesta.

 4. Bra inlägg som vanligt. Ett litet länktips om en skrämmande mobbningshistoria:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7020012.abDet handlar om Niklas (heter inte så egentligen) som blir utsatt för vad man kan beteckna som en grov våldtäkt av en annan elev på skolan som är 14 år gammal. Niklas vågar inte längre gå till skolan eftersom den här andra eleven är på skolan. När Niklas föräldrar påtalar det orimliga i att Niklas som offer tvingas vara hemma från skolan så hänvisar rektorn bara till skolplikten och elevers rätt att gå i skolan. Förvaltningschefen i kommunen spelar dum i media och förklarar att han inte, trots att nästan en månad gått sen övergreppet, har kännedom om övergreppet. MVH Frekar06!

 5. Mycket bra, nu behöver man inte oroa sig för att bli en grönsak.Inte desto mindre så vill jag påpeka för dina läsare att det är oerhört viktigt att upprätta ett s.k livstestamente där man bl.a beskriver medans man kan hur man vill ha det om olyckan är framme.Vita testamentet hos Fonus och att muntligen framföra sina önskningar till sina närmaste är plus i kanten.För era anhöriga först och främst.

  • Michael Gajditza

   Kanonbra och helt sant! Jag glömde faktiskt bort det så jag flyttar upp din kommentar som en uppdatering. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: