Svensk Myndighetskontroll: Straff – inte vård


Ta dig tid en stund att titta på den här dokumentären om ett system som straffar istället för att vårda. Det här är en dokumentär om psykiskt sjuka män med brist på socialt skyddsnät och läkarvård i USA. De hamnar gång på gång i fängelse och får sedan ingen hjälp med att anpassa sig till vardagslivet – ofta med nya brott som följd.

Sverige, som alltid på vagnen efter USA, har också sedan en tid tillbaka en lagstiftning som går i samma riktning och den minnesgode läsaren kommer ihåg ett blogginlägg hos Johan Pehrson (Fp) som argumenterade för en nedläggning av hela rättspsykiatrin. Se dokumentären och fråga dig själv vad som verkar klokast att göra.

http://ur.se/play/156224

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 19 april, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Finns mycket att säga om straff eller vård för förbrytare, min senaste fundering går kring varför vi bevijar livstidsdömda permissioner. Är inte permissioner till för att återanpassa till samhället, men så länge straffet är icke tidsbestämt så behövs väl inge återanpassning. Tycker permissioner inte bör beviljas för livstidsdömda mer än i yttersta nödfall, tex begravning av anhörig eller liknande.Så snart straffet omvandlas till ett tidsbestämt, så bör permissioner beviljas på samma grunder som övriga permissioner // AndersPREMIÄR 1:a Majblogg.aftonbladet.se/sextoon/

    • Michael Gajditza

      Det står även i kriminalvårdslagens portalparagraf att straffet skall utformas så att skadliga effekter av frihetsberövandet motverkas. Av det skälet tillåts dessa så kallade ”lufthålspermissioner” av rent mentalhygieniska skäl. Dessa är alltid bevakade och strikt kontrollerade. Såvitt jag kan minnas har ingen enda rymning skett under någon av dessa permissioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: