Svensk Myndighetskontroll: En vision att dela


Det händer med jämna mellanrum att jag stöter på något som faktiskt berör även en gammal cyniker som mig. Den här gången är det en text av ordföranden för Folkpartiet i Eslöv, Daniel Rhodin, som jag måste säga är dels fantastiskt välskriven och dels även till sitt innehåll något som får mig att le och att känna både en tro på och ett hopp om framtiden.

Det Daniel har skrivit ner är hans liberala framtidsvision och det borde vara i allas vårt intresse, att så mycket som möjligt av den vision som Daniel tecknar också förverkligas. Mer än så skriver inte jag utan jag har helt fräckt kopierat hans text och lägger ut den här för att fler ska få njuta av den. Vid såna här tillfällen förbannar jag det faktum att jag inte har en miljonpublik!


En liberal framtidsvision

Liberalismen är väl en av få ideologier som inte i egentlig mening har ett tydligt slutmål. Däremot behöver vi liberaler tala mer om vår framtidsvision – hur vill vi liberaler att samhället ska gestalta sig om 20 år, 50 år? Är det en snut i varje knut, drogtester av alla överallt, en skog av övervakningskameror, skamstraff och statens allomfattande kontroll av medborgare?

Nej, självklart inte.

Min liberala framtidsvision handlar om att alla får förutsättningar att förverkliga sina drömmar och idéer.

Varje individ gör sina val självständigt och får skörda både dess frukter och konsekvenser. Alla tar ansvar för att bidra till ett öppet och tolerant samhälle. Den som har behov av stöd från samhället ska känna sig respekterad och kunna påverka den hjälp som erbjuds. Ett liberalt samhälle är ett öppet och demokratiskt samhälle där grundläggande principer är just grundläggande principer som man inte ger avkall på. Ett liberalt samhälle är jämställt och välkomnar mångfald. Liberalism handlar inte bara om ekonomisk frihet.

Ibland måste staten kränka personers självbestämmande, tex när någon begår ett brott. När någon skadar eller inskränker någon annan människas frihet måste samhället agera. Även i dessa fall är det viktigt att man behandlas med respekt och får adekvat vård. Den som har sonat sitt brott ska få nya chanser.

Psykiskt sjuka och hemlösa har ett helvete i dagens Sverige. I min framtidsvision tar samhället ansvar för den hemlöses situation och erbjuder en säng och ett varmt mål mat. Detta måste också finnas för den som inte har lyckats bli nykter och drogfri ännu. Det liberala samhället har inga som ofrivilligt sover under broar eller trappuppgångar. De psykiskt sjuka och missbrukare erbjuds öppna och slutna behandlingshem för att få lindring och kanske bot. I mitt framtidens Sverige begår ingen brott bara för att få tak över huvudet. Vägen ut i kylan för den hemlöse är kantat av samhällets svek, svek som inte är värdiga välfärdsstatens Sverige.

Vi har en lagstiftning där barnkonventionen gäller som svensk lag och som alltid överväger integritet och respekt när nya lagar stiftas. Vi har en författningsdomstol som säkerställer att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter skyddas mot obetänksamma lagförslag. Inga liberala politiker kallar författningsdomstolen för stolpskott, utan tackar dem för deras insats för att de säkerställer det fria, det öppna och det toleranta samhället samt tjänar som en garant mot odemokratiska eller rasistiska partier.

I framtiden kommer ingen liberal ropa på utegångsförbud, inte ens när det sker stenkastning mot polis och räddningstjänst. Vi kommer inse att samhällets problem inte löses på så sätt.

Det är förstås många som inte håller med mig. Vissa skulle kalla min vision som charmigt naiv, korkad eller ogenomförbar. Till försvar vill jag framhålla historien. Liberalismen har firat triumf efter triumf och har omvänt diktaturer till demokratier, skapat välstånd och social trygghet. En vision behöver inte vara genomförbar på en gång, kanske är den aldrig helt uppnådd. Men visioner äger ett viktigt signalvärde ty de stakar ut vägen mot framtiden.

Ibland måste man stanna upp, lyfta blicken och fundera på sin egen liberala vision. På det sättet kan mycket dumheter undvikas. Tillsammans är vi Sveriges liberala parti och det förpliktigar.

Daniel Rhodin (FP)

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 19 april, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Norrmän är ju lite konstiga, åtminstone om man får tro Hasse och Tage:http://www.youtube.com/watch?v=m5bGaR2I4bI

 2. Frågan är ju varför Herr Rhodin är aktiv inom Folkpartiet?

  • Michael Gajditza

   Eller också är det Rhodin och ett antal till plus Liberati som kommer att vända skutan rätt igen och även, i samband med detta, låta Johan Pehrson gå på plankan!

 3. Norska politiker har tydligen kommit på den idiotiska idén att införa EU:s datalagringsdirektiv. Men många remissinstanser är kritiska:http://svt.se/2.27170/1.1969286/norska_remissinstanser_negativa_till_datalagringsdirektivIntressant inlägg. MVH Frekar06

  • Michael Gajditza

   Det verkar dessutom sällsynt korkat att göra det nu då man dels inte är tvungen och dels har kunnat ta del av den första utvärderingen av direktivets effekter som ju var direkt dåliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: