Svensk Myndighetskontroll: Vad är "skadlig mediepåverkan"?


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6958001.ab

Regeringen vill införa en ny statlig myndighet som ska skydda barn mot skadlig mediepåverkan.

Det känns inte alls bra av flera skäl. Dels så har vi redan idag på tok för många myndigheter och inför valet 2006 var ett av de löften som alliansen gav att antalet myndigheter skulle minskas. Dels så är programbeskrivningen otroligt luddig. ”Skydda barn mot skadlig mediepåverkan.”

Mer än så står inte i artikeln men jag känner en klar oro över vad detta kan betyda. Vem avgör vad som är skadligt? Är det bl.a de nya sociala medierna som avses? Är detta ett finare sätt att beskriva en ny censurmyndighet?

Vi får se men det här är något att granska vidare när ytterligare information kommer.

Nunc aut nuncuam

 

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 15 april, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

  1. http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/14/71/ef5bd435.pdfKanske ger lite mer info. Som jag förstår det skall allt som folk upp till 15 års ålder får se i offentliga sammanhang gå igenom en censor först, annars straffas den som visar med upp till 6 månaders fängelse. För den censureringen skall folk dessutom få betala per spelminut. Jo just det, eftersom ”censor” ger negativa associationer i och med klangen i ”censur” skall de istället kallas ”filmgranskare”.Vackert…

  2. Var det inte den här regeringen som skulle drastiskt minska antalet myndigheter 🙂

  3. Ja, på dem bara!

  4. Ja, det här är inte alls bra och jag kommer skriva ett inlägg om detta också. /Frekar06

  5. Vart försvinner föräldraansvaret då?Staten gör allt åt dig, torkar dig i röven också om det passar sig.

Lämna en kommentar