Svensk Myndighetskontroll: Var femte som tvingats till drogprov är oskyldig


http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.785913-var-femte-drogtestad-oskyldig

En av fem som tvingas till förnedrande urinprovslämning av polisen är drogfri. kriteriet för att tas in på ett sådant drogtest är att du, i vilken konstapels ögon som helst, ser ut att vara påverkad.

För Västerås del innebar detta under 2009 att 229 oskyldiga blev kränkta och förnedrade förutom att de fick ändra vilka planer de än hade för att medfölja till polishuset. Kostnaden för polisen enbart för dessa tester landar på mellan ca.115.000 – 458.000:-

Ett annat skäl för ett test kan, enligt den tf chefen för narkotikaroteln vara att du umgåtts med fel folk. Du antas vara skyldig utifrån hur dina vänner betraktas. En i sig både märklig och skev rättsuppfattning kommer här till tydligt uttryck.

Undrar om motsvarande kriterier även ska gälla för de barn som justitieministern vill bussa polisen på? Att träffsäkerheten blir ungefär densamma kan vi nog utgå från och det innebär att även ett stort antal barn kommer att kränkas och förnedras på motsvarande sätt.

Dessa kostnader och denna förnedrande behandling genomförs för att stävja ett brott där normalpåföljden är böter. Vettigt? Inte i mina ögon.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 9 april, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 9 kommentarer.

 1. Hej Michael, du vet inte hur rätt du har, läs gärna vad som hände mig här;http://vendettanbettan.wordpress.com/2008/05/15/pa-forekommen-anledning-2/ och här;http://vendettanbettan.wordpress.com/2008/05/27/hypomanblogg-eller-hug_blog/ jag harpratat med folk som såg ingripandet och dom säger att jag bara stod med mina matkassar, tyst inte ens vinglandes.Dom yviga gesterna och heta temperamentet var vid ingripandet.

 2. Michael Gajditza

  Per, portolanseglaren och transparent perspektiv får mitt medhåll och jag har därutöver bara en fundering till. Hur kommer det sig att dessa narkotikaspanare kan ha en typ av glasögon på när de är bland allmänheten för att sedan uppenbarligen byta dessa mot skygglappar på stationen? De ser nämligen aldrig på sina kollegor i t.ex piketen eller insatsstyrka att dessa polisers muskelmassa, käkpartier och nackar aldrig kan ha byggts utan hjälp av diverse konstgjorda tillsatser. Doping är väl inte ens tillåtet för poliser?@ bokmalen, se vad jag skrev tidigare. Det är en bråkdel av dessa tester som kan hänföras till trafikövervakning.

 3. Hur kan man jämföra drogprov med alkotest vid bilkörning?? Handlar det om att låsa in personer för att de riskerar och snubbla på trottoaren då?Tippar även på att siffrorna är något friserade för att det skall se bra ut (fler som testas men där det kanske är uppenbart att det inte finns något)

 4. Ja men, är det inte samma sak som att stanna bilförare och låta dem blåsa för alkotest? Eller? Vad är skillnaden?

 5. portolanseglaren

  -Vi minns alla hur en kille som filmade polisen i tunnelbanan när de trängde upp en kille mot en vägg, hur dessa poliser hotade filmaren med att han skulle tas om hand för drogtest om han inte fördärvade sin film!!!-Alla vet att polisen är ett frälse inför lagen -av, vad är det -4000 åtal mot polis leder ett till domstolen, ungefär – och lagar som kan användas godtyckligt -som lagen om drogtestning uppenbart är – måste skrivas om så att polisen inte kan utnyttja dem godtyckligt.

 6. @ BokmalenSå du menar att flera oskyldiga kan offras för att eventuellt (det är ju bara hypotetiskt) rädda andra? Vilket vansinne. Hur som helst: Detta visar ju att det är galet att ge polisers godtycke ännu mer makt. Jag kan inte se några positiva konsekvenser av det.

 7. Så tänker du. Jag tänker att 4 av 5 som man drogtestar är INTE oskyldig. 4 av 5 som man hindrar från att köra bil mm och skada andra människor. Så tänker JAG.

  • Michael Gajditza

   Det är dessa ”experter” som, om alliansens senaste repressiva lagförslag röstas igenom, också ska få rätt att släpa barn till polisstationen utan föräldrarnas vetskap eller medgivande, för att de där, nakna inför främlingar, ska få kissa i en mugg. Med det sagt så är det också så att de allra flesta drogprover som tas är på folk som är ute på stan och roar sig utan tanke på att sätta sig i bil. Läs också grunderna för att folk tas in för provtagning. Inte på misstanke utan på att de umgås med fel folk. Guilt by association, ett helt rättsvidrigt begrepp. I Sverige erbjuds ingen behandling, enbart straff. I Portugal, som sedan 2001 legaliserat innehav av alla narkotikasorter för eget bruk, har man gjort tvärtom. Den som anträffas med narkotika får inga böter, inget fängelse utan istället erbjuds behandling. De första riktiga utvärderingarna av resultatet av denna drogpolitik är nu klara och de visar att situationen i Portugal har förbättrats på precis alla punkter och för alla narkotikasorter. Portugal visar nu ett bättre resultat än Sverige och man gör det till väsentligen lägre kostnad och betydligt minskat mänskligt lidande. Om detta säger svenska politiker inget för det omkullkastar 40 år av svensk politik som misslyckats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: