Svensk Myndighetskontroll: Ny brittisk attack mot rättsstatens kärna


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/harda-tag-mot-fildelare-i-storbritannien_4542979.svd

http://svt.se/2.27170/1.1957704/brittiska_fildelare_kommer_stangas_av_fran_natet&from=rss?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Kulturnyheterna+%28svt.se+-+Kulturnyheterna%29

Då var det dags igen. Demonteringen av rättsstaten trodde vi kanske hade stoppat upp efter det att Europaparlamentet visat lite muskler och satt sig på tvären vid ett par tillfällen då förslag i den här riktningen rörande hela unionen varit på gång. Nu är det Storbritannien som stiftat ny lag.

Det handlar återigen om att vidta repressiva åtgärder mot misstänkt fildelning där en av dessa åtgärder innebär att man stängs av från nätet. Detta är naturligtvis illa i sig men den här gången så ser det ut att bli ännu värre för de stackars britterna och jag citerar ett stycke direkt från artikeln i SvD;

”De mest kontroversiella förslagen finns dock fortfarande kvar. Det gäller både avstängning av fildelare och en möjlighet för den brittiska staten att ge domstolar rätt att blockera sajter på nätet som används – eller som ”troligtvis kommer att användas” – i samband med aktiviteter som bryter mot upphovsrätten.

Detta riktar sig dels mot fildelningssajter som The Pirate Bay, men kritiker anser också att lagen kan användas mot till exempel Wikileaks och till och med Google. Via båda dessa sajter går det nämligen att komma åt material som är upphovsrättsskyddat.

Detta tillbakavisas av den brittiska regeringen, men några löften om att så inte kommer att ske har inte getts.”

Det är således åter igen fråga om att man, precis som alliansregeringen blivit något av experter på, stiftar ett medvetet ”luddig” lag som sedan kan användas brett och efter politiskt gottfinnande. Det verkar heller inte längre spela någon som helst roll att den här sortens lag med utomordentligt stor sannolikhet strider mot Europakonventionen på flera punkter.

Den verkar inte vara tillräckligt preciserad för att den förutsebarhet som är ett konventionskrav ska vara uppnådd. Inte heller ser det ut som att man längre bryr sig om någon oskuldspresumtion, att du är oskyldig till dess att motsatsen bevisats, utan lagen är tänkt att användas även mot sajter ”som troligtvis” kommer att användas i aktiviteter som bryter mot upphovsrätten.

Ni hör ju själva…..troligtvis……kommer att…….

Hallå där min herre! Ni ser ut som att ni troligtvis kommer att begå något brott i framtiden så vi tar och låser in er. Är det så långt det ska behöva gå innan den breda allmänheten reagerar?

I så fall kan jag berätta att då är det för sent.

http://vlt.se/asikter/debatt/1.780423-riksdagsledamoter-m-exportera-svensk-e-demokrati

http://www.sourze.se/Sverige_m%C3%A5ste_v%C3%A4rna_friheten_p%C3%A5_Internet_10706869.asp

Länkarna går till två olika artiklar om frihet på nätet och hur viktig den friheten är. De är skrivna av tre moderater.

Ja, ja, jag vet varför ni protesterar men det är ju valår så först inför man FRA och IPRED o lite annat i samma riktning och sedan är man FÖR frihet då den redan försvunnit till viss del. Politiker gör så, det är deras jobb och de får betalt för det. Oss andra kallar man hycklare och ryggradslösa om vi gör så men vi är ju trots allt bara vanlig valboskap.

Tror jag ska ta och skriva till de tre som undertecknat artiklarna och meddela dom att de just nu har en fin möjlighet att börja protestera högljutt mot vad som sker i England.

Skriv ni också! Ett brev betyder så mycket hette det en gång i världen så man kan ju tänka sig vad många brev kan betyda!!

Nunc aut nuncuam

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 9 april, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: