Svensk Myndighetskontroll: Livstidsstraff för barn


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6865721.ab

Så var det dags igen. En 12-åring ställs inför rätta och riskerar ett livstidstraff. Bakgrunden är att pojken, som var 11 år då det inträffade, sköt ihjäl pappans höggravida flickvän med en pistol. Han hade tidigare lärt sig hantera pistolen av fadern då de använt den för att träna prickskytte.

I USA sitter sedan tidigare närmare 3000 barn och ungdomar under 18 år dömda till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

Hårdare tag och längre straff förespråkarna kanske firar liten julafton av nyheter som denna. Detta måste ju, sett ur deras synvinkel, vara det optimala sättet att hantera vad som hänt. Jag, å andra sidan, blir bara ledsen och beklämd när jag ser nyheter som denna.

Jag ställer mig frågan om vilket ansvar ett samhälle har som glorifierar vapen och våld? Vilket ansvar har en vuxen som lär sitt barn att använda vapen? Vad är det för fel i huvudet på människor som bara kan se ett livstidsstraff som det bästa och enda sättet att behandla ett barn? Vem tjänar på att ett barn spärras in i 70-80 år?

Domaren Mário Jambo, 51, kan istället framhävas som en kontrast och motvikt till ovan beskrivna rättssyn. Han är en av Brasiliens mest moderna domare, känd för ett nytt synsätt på narkotikabrott. Han anser att hårda straff mot ”mulas”, kokainsmugglare, inte leder någon vart. Konsumtionen, korruptionen, smugglingen och produktionen bara ökar.

Enligt Mário Jambo är de som smugglar oftast vanliga, ostraffade människor som av någon anledning är i desperat behov av pengar.

Sätter man dem i fängelse är risken stor att de blir kriminella på riktigt. Åttio procent av dem som hamnar i brasilianskt fängelse kommer tillbaka. Oftast dömda för ett värre brott än det första de dömts för, säger han.

Ett exempel på tillämpningen av hans synsätt är behandlingen av den 36-åriga medelklass-tjejen Iris Montez från Lissabon som åkte fast på flygplatsen i Natal, i slutet av 2008, med fem kilo kokain i bagaget. Då kom Mário Jambo på ett sätt att undvika att hon skulle gå förlorad i fängelset. Han dömde henne till husarrest och att varje eftermiddag infinna sig på tingsrättens bibliotek för att

reflektera över tio diktsviter av den portugisiske poeten Fernando Pessoa som hon skulle presentera ett skriftligt arbete om.

Det här är en tjej som aldrig tidigare läst litteratur. Hon har hängt på de exklusiva nattklubbarna i Lissabon. Men vilken text hon skrev. I dag är hon en helt annan människa, säger domaren.

Vilket av dessa båda straff har varit till störst gagn för samhället?

Den 23-åriga svenska tjejen Hanna sitter idag fängslad i Brasilien efter att ha gripits för att ha försökt smuggla drygt 2 kilo kokain. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6862565.ab

Hon fick ett liknande straff av domare Jambo men detta har tyvärr överklagats av den åklagare som driver målet. I Sverige hade Hanna också slentrianmässigt dömts till ett fängelsestraff på ca. 7-9 år. Hon hade dessutom, enbart baserat på den långa strafftiden, placerats i en anstalt med högsta möjliga säkerhet och fått sin fängelsevistelse utformad med s.k ”särskilda villkor” vilket alla dömda till mer än 4 år får.

Dessa villkor innebär nästan undantagslöst att de minimiregler för t.ex placering och permissioner som kriminalvårdslagen stadgar, inte kan tillämpas utan behandlingen/vistelsen sker istället utifrån dessa strängare villkor. Märkligt nog så betraktas du i Sverige som allt farligare ju längre straff du får. Tid tillmäts alltså större betydelse än person.

Den logiska konsekvensen och ytterligare en effekt av den narkotikapolitik som idag tillämpas, blir att en tjej som Hanna, närmast per automatik mot bakgrund av strafftiden, kommer att betraktas som farligare än den som t.ex dömts för olika våldsbrott eller för väpnat rån.

 

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 30 mars, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 10 kommentarer.

 1. Instämmer med Kao ovan!!! Kloka ord!. Dessutom : Jättebra inlägg!!//sarah

 2. Nolltolerans mot dumhet i politiken?Kao

 3. Tänk om man hade kunnat ha en nolltolerans mot fetma… tänk om man hade kunnat ha en nolltolerans mot fetmat och onyttigheter…..undrar vilka som hade blivit drabbade då i USA… ….företagsledarna? Staten?

 4. Hon kommer också sannolikt att vara en förstörd människa och värre brottsling när hon väl kommer ut. Om hon kommer ut. Jag personligen anser att konsumtion av narkotika är ett pseudobrott. Vi får ju svälja spikar om vi vill. Varför ska vi inte då få svälja ecstasy, exempelvis? Likaså anser jag att försäljning av narkotika är något som bemöts alldeles för hårt. Rättsväsendet bemöter det som att den som säljer på något sätt tvingar köparna att inte bara köpa utan också bruka. Och det stämmer ju inte. Jag anser även att försäljning av narkotika är ett pseudobrott. Ett pseudobrott som också komplicerar arbetat för att hjälpa utsatta, som också förvärrar det kriminella klimatet kring produkterna, som gör många desperata människor till brottslingar i onödan. Nolltoleransen mot narkotika sköljer mer offer än narkotikan i sig.

 5. Det finns 2 st f.d kriminalvårdare som bloggar om detta, som har med egna ögon sett hur våra dömda blir behandlade sen FBI polisen Nylén tog över…

  • Michael Gajditza

   Jag har under den tid jag bloggat skrivit spaltmeter om kriminalvård, brott, straff och rättssäkerhet. Har du adresser till deras bloggar så vore det kul att kunna läsa dom o se vad dom skriver?

 6. tänkvärt, men ingen som kommenterar, ingen bryr sig om våra kriminella, ingen.. vi låser om och kastar bort nyckeln… vi sopar under mattan, vi slutar bry oss…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: