Svensk Myndighetskontroll: Sänkt straffmyndighetsålder Folkpartiets mål


I den kritik som Lagrådet yttrade över regeringens förslag angående bl.a drogtester av unga fanns även en skrivning om att förslaget ytterst syftade till en sänkning av straffmyndighetsåldern.

Att lagrådets farhåga är synnerligen välgrundad framgår tydligt om man läser vad Johan Pehrson skrivit i sin blogg 090416. http://johanpehrson.blogspot.com/2009/04/sankt-straffmyndighetsalder-kan-hjalpa.html

Jag kopierar in hela hans blogginlägg här:

”Den danska regeringen förbereder en sänkning av straffmyndighetsåldern. Arbetet bär en tydlig socialprägel. Målet är att färre barn skall fastna i en kriminalitet de sedan har svårt att ta sig ur. Små olyckor ska inte få bli stora katastrofer. Detta arbete är intressant att följa. Straffmyndighetsålder har debatterats sedan slutet av 1800-talet och fastställdes till femton år vid förra sekelskiftet.

Folkpartiet driver på mot samma mål som den danska regeringen. Tidiga och tydlig insatser kan minska kriminaliteten bland unga. Fler slipper förstöra sina egna och andras liv. Färre kommer utnyttjas av äldre mer garvade kriminella. Fler utsatta barn kan få sin barndom fylld med annat innehåll än brott, droger och våld.

I Folkpartiet liberalernas Sverige utreds brott också av den som är under femton år, ansvar kan oftare klarläggas i domstol och det skapas nya möjligheter till tvångsmedel inom socialtjänsten för de barn som begår brott. Ingen under 15 år ska få lämnas i sticket om föräldrarna inte klarar av sitt föräldraansvar. Det är vårt löfte till svenska folket inför kommande år.”

Då behöver ingen sväva i ovisshet kring detta längre. Målet för politiken är en sänkt straffmyndighetsålder, frågan är bara när Pehrson anser det är lämpligt att börja lagföra unga? Vid 12 års ålder? 10? Det vore tveklöst intressant med ett besked på den punkten och då inte enbart från Pehrson utan även från den ännu icke avskedade justitieministern Beatrice Ask!

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 25 mars, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Jag tycker att rösträttsålder och straffmyndighetsålder borde vara samma. Om man anses kunna förstå konsekvenserna av sina handlingar i en domstol, borde detsamma gälla vid valurnan.Det finns en motion om detta inför piratpartiets årsmöte.http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=24025Motionen går antagligen inte igenom eftersom det inte ses som informationspolitik. Men en ökning av glappet är ju bara så… fel.

  2. När den nuvarande straffmyndighetsåldern 15 år inte tillämpas på något annat sätt än att kommunernas socialförvaltningar får ansvar *både* för att hjälpa och att straffa är det ren demagogi – farlig demagogi – att tala om att sänka straffmyndighetsåldern.Oberoende av ålder skall inte socialförvaltningen blandas in annat än som stöd och hjälp. Beivrande av brott är statens uppgift. Resultatet av att lägga det på kommunerna känner vi – mera kameraövervakning, ”frivilliga” allmänna drogtester, bortprioritering av annan social verksamhet, en förråande kultur i socialtjänsten. Och en impunitetskultur bland de unga.Men i folkpartiets Sverige skall socialsekreterare välja mellan att hjälpa den som far illa, *eller* straffa/rehabilitera/återanpassa brottslingar. Det blir väl varken eller, och alla får lida för det.

  3. Bra belyst! Om det är det Johan har i kikaren så skall effekten av danskarnas linje granskas noga!

    • Michael Gajditza

      Absolut, särskilt som han framför det i bloggen som att det är Folkpartiets politik. Tror inte det finns något landsmötesbeslut på sänkt ålder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: