Svensk Myndighetskontroll: Enade vi stå – nej till drogtester av barn


http://www.expressen.se/debatt/1.1928912/liberati-och-svart-mandag-darfor-kokar-natet-av-ilska-mot-ask

Liberati och Svart Måndag har gemensamt skrivit ovanstående artikel angående lagförslaget om att drogtesta unga utan föräldrarnas medgivande eller medverkan.

Det är en oerhörd styrka att olika nätverk kan förenas i sakfrågor och gemensamt, utan hänsyn till partipolitik, taktik eller missriktad prestige, agera mot sådant som man anser vara felaktigt och i vårt fall till skada för rättsstaten och rättssäkerheten.

Attackerna mot och inskränkningarna av den personliga integriteten, rättssäkerheten,friheten och demokratin har varit många under de senaste 10 åren. De allra flesta har inte haft terrorister som upphovsmän utan våra egna politiker som lagstiftningsvägen inför olika typer av övervaknings- och kontrollagar.

Till en början efter den 11/9 var dessa mer eller mindre accepterade i någon sorts kollektiv chock över det inträffade men successivt har en insikt börjat breda ut sig om att en fortsättning på den väg vi gått de senaste åren kommer att leda fram till ett samhälle som saknar allt det som vi en gång förknippade med demokrati. Ett sådant kontroll- och övervakningssamhälle som vi så här långt bara läst om i skönlitteraturen eller sett som skapelser av olika filmfabriker.

Märkligt nog så lever många politiker i en föreställningsvärld som i sig är en paradox. De tror på fullt allvar att bästa sättet att försvara det öppna demokratiska samhället är att göra det mindre öppet och mer odemokratiskt. Skälet till detta och försvaret de anför är alltid detsamma, det görs för din och min trygghets skull.

Då kan jag här och nu säga att jag och många andra känner sig inte ett dugg trygga.

Vi lever i en otrygghet där vi varje dag måste slåss mot politiker som vill begränsa vår frihet ännu mer, som vill kontrollera oss ännu mer och som tagit på sig någon sorts förmyndarroll för mig och andra vuxna människor som alls inte bett om eller behöver någon sådan.

Demokrati försvaras bäst med mer demokrati, öppenhet med mer öppenhet. Det är svårt att genomföra sådant som upplevs som skadligt för flertalet om debatten förs med öppenhet och transparens. Det är svårt att genomföra sådant i ett samhälle med yttrande- och åsiktsfrihet.

Därför är varje inskränkning av någon av våra friheter till sist även en inskränkning av demokratin och när den till slut är tillräckligt inskränkt så är det inte längre någon demokrati. Det ni sa er vilja försvara har ni alltså till sist fördärvat på ett sätt som några terrorister aldrig hade kunnat åstadkomma.

Ingen kan ta vår demokrati ifrån oss utom vi själva. Är vi inte vakna och medvetna och slåss för den frihet vi har idag så kan den vara borta imorgon. Frihet är inte, som Johan Pehrson och Beatrice Ask menar, att med polisiära metoder möta ungdomar med problem. För sådant finns andra och bättre kanaler och möjligheter.

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 24 mars, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: