Svensk Myndighetskontroll: Konsten att begrava en utredning


….och nu över till nåt helt annat, som det brukar heta i nyhetssändningarna.

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utredning-om-gripenmutor-aterupptas-1.1064558

Länken går till en artikel som berättar att man i Tjeckien har beslutat återuppta utredningen kring ev. mutor i den affär med flygplanet JAS Gripen som Sverige och Tjeckien genomförde för några år sedan. Det har talats om belopp i storleksordningen 1,1 miljarder, alltså inget ringa brott.

I Sverige kunde vi för en tid sedan läsa att polisen upprättat en special avdelning med nio heltidsanställda poliser för att jaga fildelare. Den satsningen måste ställas mot de resurser som den svenska mututredningen angående ovan nämnda mutor fick sig tilldelad.

Under lång tid bedrevs den med en konstapel som jobbade med detta på halvtid. Ni kan själva tänka er vilka pappersmängder vi talar om för genomförandet av en affär på den här nivån. En halv tjänst……..

Man tycks dock ändå ha varit lite oroade på svensk sida för vad som skulle kunna dyka upp så för att skapa fullständiga och vattentäta garantier för att utredningen inte skulle komma någonvart så handplockades en överåklagare som utredningsledare.

Vad den åklagaren är kapabel till har vi på senare tid sett allt fler bevis på. Han var under ett antal år den åklagare i Sverige som hade ansvar för just mutbrott. Jag ska inte svära på det, men såvitt jag minns så lyckades han aldrig under dessa år att få en fällande dom. Detta trots att antalet åtal också var synnerligen begränsat.

Hans namn är Christer van der Kwast.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 21 mars, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Glömde givetvis lägga till länken till Sveriges Annonsörer:http://www.annons.se/?action=view&id=0-2391&clog=0-2391#0-2391Ha det gott!MVH Frekar06

  2. Christer Van der Kwast har verkligen gjort bort sig. Jo förresten, fick ett litet tips via Antipiratbyråns blogg (något måste man ju ha dom till) om Sveriges Annonsörers undersökning om det här med politisk reklam. På deras webbsida kan man läsa: ”En majoritet är positivt inställda till att synas med sitt varumärke i anslutning med de etablerade riksdagspartierna. Men när det gäller lite mer kontroversiella partier som Sverigedemokraterna och Piratpartiet, är man inte lika intresserad.” Piratpartiets engagemang för mänskliga rättigheter är numera alltså kontroversiellt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: