Svensk Myndighetskontroll: Vem vågar vara operatör?


Riskerar upphovsrättsindustrins olika krav att till slut leda så långt att internet som sådant blir en omöjlighet att driva och att använda?

Frågan kan tyckas vara absurd men så är även en del av de krav och förslag som läckt ut från de nu pågående ACTA-förhandlingarna. Jag menar att ett strikt tillämpande av vad som där framkommit riskerar att underminera och förstöra hela grunden för www eller internet som vi känner det idag.

Med de krav på ansvar för operatörerna som skisseras vad gäller upphovsrättsliga frågor tillämpade även på andra områden är frågan given, vågar någon i fortsättningen ens tillhandahålla en uppkoppling med tanke på risken att tvingas ta ansvar för vad den som kopplat upp sig kan tänkas använda denna till?

Tillämpar vi det s.k. likgiltighetsuppsåt som HD fastslagit för medhjälp i ett skattebrottsmål från 071130 så ser vi att medhjälpare för att dömas överhuvudtaget inte behöver känna till vem som är huvudgärningsman. (länk till dom och kommentar; http://www.ekobrottsmyndigheten.se/templates/News____2067.aspx )

Med detta som bakgrund är det lättare att förstå vad en upphovsrättsvän som den svenske ACTA-förhandlaren Johan Axhamn menar då han säger att ACTA inte kräver några svenska lagändringar.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kan alltså våra ansvariga politiker på detta sätt kringgå vad Europaparlamentet tidigare sagt kring avstängande av enskilda användare från internet genom att helt enkelt utsätta operatörerna för krav som kommer att innebära att dessa tvingas vidtaga de åtgärder som ändå innebär att enskilda användare stängs av utan föregående domstolsgranskning.

Ett tillämpande av det ovan nämnda prejudikatet riskerar definitivt att innebära att vi, utan att ändra något i lagstiftningen eller genom att skapa någon ny lag som uttryckligen kräver avstängning från nätet ändå kommer att stänga av användare från nätet.

Spetsar man till det vad gäller tillämpningen är frågan närmast om man över huvud taget vågar tillhandahålla internet med tanke på att internet ju kan användas till olika typer av brottslighet…… Det är naturligtvis att driva frågan in absurdum men upphovsrättsmaffians agerande riskerar att driva oss allt närmare en situation som de facto är helt absurd.

Mer kring likgiltighetsuppsåt här: http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/08/mere-conduit-och-uppsatslaran.html

Nunc aut nuncuam

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 28 februari, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: