Svensk Myndighetskontroll: Friska tag av Littorin


http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/praktikanter-dumpas-pa-myndigheter_4333077.svd

Jag tog mig den konstnärliga friheten att redigera lite i SvD:s artikel ovan och då blev det så här:

”- När jag fick brevet var jag övertygad om att de hade skrivit fel, att det hade råkat bli en nolla för mycket, säger Elisabeth Bjar, personaldirektör vid Skatteverket. Det visade sig dock vara korrekt att det handlade om 349 nollor.

I satsningen, ”Lyftet”, skulle 349 riksdagsledamöter erbjudas sysselsättning, men i januari hade kommuner och landsting bara accepterat 20 praktikplatser. I stället blir det alltså staten som får ta hand om praktikanterna:

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) är själv medveten om att målet att statliga myndigheter och verk ska ta emot cirka 329 ledamöter inte är riktigt realistiskt.

– Det är ju ett högt satt mål, som jag är medveten om att vi nog inte kommer att nå när det gäller de statliga myndigheterna. Men jag tycker samtidigt att vi måste sätta press på de statliga myndigheterna och verken att faktiskt vara med och ställa upp, precis som vi ber kommunerna att göra, säger han till TT. Det handlar ju ändå om människor i stort behov av att få ta del av verkligheten.

Littorin är även medveten om risken för att ledamöterna inte får meningsfulla arbetsuppgifter. Men, anser han, aktivitet är i sig bättre än passivitet, ”att bara sitta i riksdagen och vänta på att ersättningen ska komma”.

– Även om arbetsuppgiften kanske inte är absolut 100 perfekt, så är det ändå bättre att ha ett ställe att gå till, att känna att man har andra som är där, att man inte bara lämnas ensam och bara väntar på pengar. Alla har väl sett bilderna från en i stort sett tom plenisal där någon enstaka ledamot fyller ut sin tid genom att hålla tal för tomma stolar.

Littorin tillbakavisar anklagelserna om att satsningen görs för att regeringen vill få ut ledamöterna ur riksdagen så att man slipper besvärliga voteringar om regeringens politik.

  • Det är självklart inte så, av det enkla skälet att det här är personer som redan är arbetslösa. De är ju fortfarande registrerade som arbetslösa. De är bara inte medvetna om det än. Så det friserar inte siffrorna. Däremot ökar chanserna att de kan komma tillbaka i arbete, och det är hela poängen. En motsvarande satsning planeras även för regeringens ledamöter senare i vår.”

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 februari, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

  1. *skratt* Briljant! Med detta initiativ får vi ju dessutom en fantastisk synergieffekt. Eftersom praktikanterna kommer att vara upptagna på sina hittepåarbeten, har de inte tid att söka riktiga jobb. Dvs de kommer inte att störa rekryteringsarbetet för riktiga arbetstagare, och vi riskerar inte heller att någon hittar ut i verkliga arbetsvärlden där de skulle kunna ställa till med allvarlig skada med den kompetensnivå i idekläckandet som synes föreligga.

  2. Bra….du är en riktig kämpe så jag tror du kommer att lyckas få ordningen återställd så du kan skriva den där boken jag tjatar om..:)

  3. som alltid, du kan onekligen skriva och fånga läsaren i ditt garn..:)Ordets gåva i din hand..:) Länge sedan jag var här och läste men jag har haft lite fullt upp med både fan club och annat som hör livet till. Hoppas du har det bra och börjar få ordning på allt.Ha en fin helg. Margareth, med rätt att kalla sig student nu..:)

    • Michael Gajditza

      Hej studenten! Jo, tack, det börjar kännas som att ordningen blir allt mer återställd. Ha en fin helg själv! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: