Svensk Myndighetskontroll: Staten är feg och ryggradslös


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6629594.ab

http://vlt.se/nyheter/omvarlden/1.739817-inga-skadestand-i-styckmordsfallet

Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt. Så här skriver rätten bl.a i sin dom:

”Rätten anser att en rad fel har begåtts mot männen av flera olika myndigheter. Men för att dessa fel ska ge rätt till skadestånd krävs det ett orsakssamband mellan felen och de skador som de orsakat. Något sådant samband har inte männen kunnat bevisa, enligt tingsrätten.”

Det är möjligt att det inte går att bevisa ett orsakssamband efter 25 år men om det konstateras att ett antal myndigheter har utsatt en enskild person för felaktig behandling på ett flertal sätt så är det rimligt att anta att dessa fel också har fått konsekvenser.

Jag tror att var och en som drabbas av en myndighetsåtgärd som innebär t.ex att du fråntas rätten att utöva ditt yrke på felaktig grund, kan inse att detta är något som skadar den drabbade.

Det talas om att införa en lag om civilkurage där vi som medborgare enligt lag ska vara ålagda att ingripa om vi ser något brottsligt pågå. Det är ett civilkurage som staten kräver av oss. Uppenbarligen så har vi ingen möjlighet att kräva att staten uppvisar ett sådant civilkurage att, då det är fastslaget att staten felat, den då också står för de fel som begåtts.

Staten uppvisar genom detta ett häpnadsväckande fegt och fullständigt ryggradslöst beteende. Som en del av staten har jag personligen bara möjlighet att beklaga och säga att jag skäms å den stats vägnar som jag tillhör och jag lovar att göra det lilla jag kan för att ändra den syn som präglar dagens domslut.

Gör man fel ska man göra rätt för sig. Jag trodde i min enfald att detta inte bara gällde enskilda samhällsmedborgare.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 18 februari, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: