Svensk Myndighetskontroll: Hur många gånger måste jag betala?


Hur många gånger ska jag egentligen betala för upphovsrätten till något jag redan äger? Ta som exempel att jag gillar The Beatles. På 60-talet köpte jag deras vinylsinglar och betalade för upphovsrätten till dessa låtar.

Sedan köpte jag deras vinyl-LP och betalade för upphovsrätten igen för de låtar jag redan hade. Ett år senare kom ett samlingsalbum som verkade trevligt så jag fick betala igen för samma låtar.

Andra artister har också gjort remixade covers som jag köpt och då betalat för upphovsrätten igen, liksom för övrigt de artister som gjort remixen också gjort.

Tekniken gick sedan framåt och kassettspelaren kom. Eftersom jag läst en annons från branschen om att privatkopiering av kassetter hotade att ta brödet ur munnen på artisterna så går jag åter igenom hela proceduren ovan och köper färdiginspelat bl.a till bilen.

Ny teknik igen och nu får vi CD:n så jag åker på att betala igen på samma sätt som ovan ända fram till MP3 spelaren för så långt har branschen än idag inte kommit utan dom vill att jag fortsatt ska köpa deras kopieringsskyddade CD som det inte ens för privat bruk går att föra över musik till.

Dessutom har dom mage att ta ut vansinniga priser. Genom ett nytt beslut ska nu den rätten vara i 70 år.

Ändå finns det dom som har mage att påstå att jag stjäl om jag tankar ner samma Beatleslåtar igen till min MP3! Enkelt uttryckt så vet ni inte vad ni pratar om men eländigt nog så har ni med ert stöd för branschen och dess antikverade metoder, även bidragit till att vi fått en lag som fullständigt ensidigt gynnar en part i målet.

Det innebär att denna part kan komma hem till dig för att undersöka din dator redan innan du själv fått besked om att du är misstänkt. Den parten kan begära att samtliga dina tillgångar blir frysta och kan skicka dig ett legaliserat utpressningsbrev på det belopp de känner för just då. Nekar du och går till rättegång får du stå för hela kostnaden inklusive deras om du förlorar.

Gör du det så blir du sedan förd till skampålen genom att du kan tvingas publicera domen på din egen bekostnad. Detta exempel rör IPRED lagen och flera liknande lagar har redan antagits och andra är på gång som t.ex telekompaketet och teledatalagringslagen.

Allt sker i god demokratisk ordning än så länge och det är du som tycker att jag stjäl som får bära mycket av skulden. Detta för att du inte gör det du borde göra,

PROTESTERA!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 30 april, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Kenneth Johansson

    Vad är problemet?Du kan väl lagra alla dina gamla köpta Beatles musik cd-skivor i datorn och sedan föra över dom till en mp3-spelare.

    • Michael Gajditza

      Du har rätt i att det du beskriver inte är problemet.Problemet är det andra som artikeln går ut på, nämligen att jag och andra får betala för upphovsrätten flera gånger om, ett faktum som industrin håller noga tyst om.

  2. Som nästan alltid har du rätt. Och jag märker att några av mina äldre texter som fortfarande läses mest varje dag är den om att vi redan betalt… samma tema alltså. Vilket tydligen upprör många. Men vissa artister, el rättare sagt deras organisationer o ”rättsinnehavare” , de får aldrig nog.

  3. Tack…precis så tänker jg med..här får man jobba ihop sin pension medans vi ska betala pension till artisters barn o barnbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: