Svensk Myndighetskontroll: Rådman avslår Antipiratbyråns begäran idag.


En riktigt god nyhet hämtad från tidningen Ny Teknik
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article568550.ece

Svenska förläggarföreningen yrkar att Solna tingsrätt vid vite förbjuder internetoperatören Ephone att förstöra användaruppgifterna bakom ett speciellt ip-nummer. Men Mats Jender, domare vid Solna tingrätt, avslog för en stund sedan föreningens begäran.

Tvisten i det första svenska Ipred-målet hårdnar. Svenska förläggarföreningen, som representerar fem ljudboksförlag, önskar få hjälp av domstol att få uppgifter om abonnenten bakom ip-numret 77.53.104.102.

Numret ska leda till en server där någon olagligt kopierat och lagt upp ett antal ljudboksfiler, som förlagen äger rättigheterna till.

I dag yrkar förläggarföreningen, via ombudet Danowsky & Partners, dessutom att Ephone föreläggs att inte radera några användaruppgifter som har koppling till ip-numret i det aktuella målet.

Frågan om förbud har blivit aktuellt efter att flera internetoperatörer på senare tid meddelat att man har för avsikt att förstöra likande uppgifter, anser Danowsky & Partners.

Om den information som ärendet avser skulle raderas finns det en stor risk för att ljudboksförlagens rätt inte kommer att kunna prövas”, skriver man.

Danowsky & Partners begärde också att domstolen genast skulle ta ett interimistiskt beslut.

Man har uppfattningen att ärendet är så brådskande att motparten Ephone inte ska få yttra sig. Men det är inte min uppfattning. Jag har avslagit deras begäran i väntan på vad Ephone har att säga, säger Mats Jender till Nyteknik.se.

Ephone får nu tid på sig till nästa tisdag, den 5 maj, att yttra sig i frågan om de tänker förstöra uppgifterna.

Därefter kommer Mats Jender att meddela hur han ställer sig till att förelägga om ett förbud.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 30 april, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: