Svensk Myndighetskontroll: Ask:s påstående om att "vi är inte dumma" ifrågasätts


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2520577.svd

så länge vi har lagar att hålla oss till är det en god idé att rätta sig efter dem.”, skriver SvD:s ledarsida idag i anledning av IPRED lagens införande. Samtidigt skriver man också att ”Ipredlagen lär inte göra stor nytta. Tekniken har redan sprungit förbi den, igen.”

Det sistnämnda kan man utan vidare hålla med om och lagen kan på så sätt också sägas vara minst halvt obsolet innan den ens har börjat gälla. Ska man hålla sig till obsoleta lagar? Lagar som dessutom, som denna lag, är så opreciserade till sitt innehåll att ingen idag kan säga t.ex vilken formel som ska användas för att beräkna bolagens förlust.

Tänk om det rent av är så, då det första fallet enligt denna lag ska prövas, att all tillgänglig ny forskning visar att bolagen de facto tjänar på den fildelning som förekommer. Innebär det att jag ska dömas för den möjligen olagliga fildelningen, stå för mina och motpartens rättegångskostnader samt även betala för att publicera domen mot mig utan att min ”olaglighet” förorsakat käranden någon skada?

Måste jag i det läget lämna en motstämning för de kostnader jag drabbats av genom att käranden felaktigt påstått att jag skadat dom för att få den ersättning som jag i så fall kan vara berättigad till?

Hur mycket domstolstid är man från statsmaktens sida beredd att upplåta för denna typ av stämningar och motstämningar i domstolar som redan nu lever under hård tidspress och släpar efter med andra, som jag ser det, betydligt viktigare mål?

”Vi är inte dumma”, hävdade justitieministern igår i riksdagen.

Att man ens behöver göra ett sådant påpekande tyder på något annat och det jag anfört ovan tycker jag förstärker bilden av att justitieministerns uttalande med fog kan ifrågasättas.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 februari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: