Svensk Myndighetskontroll: Ju fler som drabbas desto bättre


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4507206.ab

När jag tar del av somliga människors inställning till integritetsfrågor så häpnar jag ibland över både uppgivenhet och naivitet.

Uppgivenheten är väl en sak men de som naivt tror att den som granskar och tar del av dina uppgifter alltid gör det med en god avsikt eller alltid har den kompetens som krävs för att tolka uppgifterna rätt, dom kommer en dag att bli förvånade. Jag ska ge exempel på båda grupperna här hämtade från dagens debatt angående att åklagare fått tillgång till vad en misstänkt köpt på bolaget med kort de senaste 10 åren:

”Snälla, tänk lite längre än vad näsan räcker.” skriver du… Gäller dig också. Anser inte du att polis och åklagare behöver samla bevis mot en misstänkt mördare? Återigen… Vad är du rädd för? Vilket samhälle vill du ha? Anarkistiskt? Skall kriminella få göra som de vill? Jag säger samma sak som du sa till mig: Snälla, tänk lite längre än vad näsan räcker. Många här låter lite lätt paranoida…”

”Men skärpning nu j-vla sosse! Hur kan man vinkla det till att det är hemskt att man lyckats kartlägga en mördare. Det är tydligen ok att mördare går fria så länge polisen inte kan begära ut kontokortstransaktioner. Vad som är ännu värra är att Lena hela tiden får diverse lättlurade idioter med sig i sitt skitspridande. Skärpning för FAN!”

Det är ju möjligt att somliga tycker att det verkligen är helt ok att kartläggas dygnets alla 24 timmar men jag tror nog att för de allra flesta så är det inte det.

Förmodligen är det så att de som tillhör gruppen naiva helt enkelt någon gång måste bli drabbade själva av att utsättas för någon konkret felaktig behandling baserad på något fel i den kontroll de råkat ut för om de ska kunna förstå och därmed omvärdera sin inställning.

Då kan jag ambivalent konstatera att med nuvarande takt på upptrappningen av kontrollen och övervakningen så kommer allt fler att drabbas allt tidigare och det blir ju då en positiv sak fast den är negativ , om ni förstår hur jag menar.

Grunden för att återta integritet och frihet breddas på så vis snabbt och det gagnar i längden oss alla. Jag hoppas bara att de individer som kommer att komma i kläm får en kompensation för detta längre fram!!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 februari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Med total kartläggning av ens liv så innebär det att när det är dags att säka ett statligt jobb tex. Så vet de exakt hur många flaskor sprit du handlat och vilka tider du normalt går dit. Med koncentrerad övervakning så som FRA så behöver terroristen bara muta en person som förut krävdes ett 10 tal personer för att få reda på allt om tex statsministern etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: