Svensk Myndighetskontroll: Fyra av tio personrån kan vara påhittade.


Jag har tidigare vid många tillfällen och i olika sammanhang hävdat att, den bild av brottsligheten som massmedia sprider sedan ett par år tillbaka, inte speglar verkligheten och då särskilt med avseende på den s.k grova organiserade brottsligheten.

Nedanstående från ledarsidan på dagens NT, Norrköpings tidningar, visar att felkällorna är många

”Enligt kriminalkommissarie Conny Dahl, Norrköping, kan så många som fyra av tio personrån var påhittade. Uppdiktade historier för att dölja bedrägerier av olika slag.

Stämmer antagandet är risken för gemene man att råka ut för rån lägre än man kan tro av statistiken.”

Massmedia vet att brott säljer och är ibland inte så noga med rubriksättning och källkritik vilket leder till en debatt som till slut bygger på felaktiga premisser.

Frågor man alltid måste ställa sig då man granskar ett material är vem som påstår något och vilka motiv vederbörande kan tänkas ha för sitt påstående.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 31 januari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Och om jag köper att en massa människor gör anmälan för brott som inte begåtts så måste man också ta i beaktande alla dessa som gör motsatsen…alltså inte anmäler trots att de blivit rånade. För många ungdomar är det så. De vågar inte anmäla att de blivit rånade på mobilen med risk för repressalier.

  • Michael Gajditza

   Hej!Att det begås massor av försäkringsbedrägerier är ostridigt. Just den typen av brott tillhör dom som ökar och det bekräftar ju till viss del kommissariens påstående. Mörkertal kommer alltid att finnas i statistik. Vad man vet är dock att anmälningsbenägenheten oavsett brottstyp är hög i Sverige. Det i sin tur kan förklaras med att våra försäkringsbolag har haft en polisanmälan som krav för ersättning väldigt länge.

 2. ”Påhittade” rån är också brott. Försäkringsbedrägeri är ett mindre brutalt sätt att på ett ohederligt sätt få tillgång till andras pengar och leder till höjda premier!

  • Michael Gajditza

   Självklart och det är också lite av min poäng. Genom att så totalt och ensidigt som nu koncentrera sig på ”macho” brotten och att övervärdera storleken av det problemet, så får det som konsekvens att en mängd poliser sysslar med fel saker och t.ex försäkringsbedrägerier kommer aldrig att utredas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: