Svensk Myndighetskontroll: Sveriges svar på Abu Ghraib och Guantanamo ligger utanför Eskilstuna


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4275719.ab

Innan vi kritiserar andra så borde vi lära oss att städa framför, eller ännu hellre innanför, egen fängelseport.

Under rubriken ”Jobba hos oss” på Kriminalvårdens hemsida läser jag följande:

”En human kriminalvård
Gemensamt för allt arbete i kriminalvården är den grundläggande synen på en human kriminalvård. Du ska kunna tro på människans möjlighet till förändring.”

Här får man väl utgå från att det är en positiv förändring som avses…….

Tidigare ikväll läste jag om ett ärende där en intagen i samband med urinprovstagning även var tvungen att tömma tarmen vilket inte är något ovanligt fenomen. Det kan också vara så att innan det går att kissa så måste tarmtömningen få ske, vilket den intagne hävdade i detta fall.

Han vägrades dock möjlighet att få göra detta på en toalett och anvisades istället en papperskorg i provtagningsrummet som han kunde få skita i för att uttrycka sig rakt. Detta naturligtvis under uppsikt av två eller tre vårdare.

Här har den intagne i den situation som råder två möjliga val. Det ena valet är att göra som vårdaren säger och det andra är att vägra och att ta de konsekvenser som en vägran innebär.

Den här fången hade i praktiken endast ett val då han den kommande helgen hade ett inplanerat besök av fru och litet barn. Det besöket hade blivit indraget i händelse av vägran så under djupt förödmjukande former uträttar han sina behov framför den stirrande personalen med nyttjande av den anvisade papperskorgen.

JO var ”synnerligen kritisk till det inträffade” men vidtog som vanligt inga ytterligare åtgärder utan lät det stanna vid den skriftliga kritiken.

Vad gäller ärendet på Hällbyanstalten som artikeln handlar om så får vi först göra ett antagande om att den är sann.

Är det sant är detta inget annat än misshandel och borde polisanmälas trots att det med till visshet gränsande sannolikhet aldrig kommer att göras någon utredning.

Efter regeringens skamliga beslut att även psykiskt sjuka i fortsättningen ska dömas till fängelse blir detta ett exempel för personalen på vad som väntar framöver. Situationer som det inte finns utbildning eller kompetens för att hantera kommer att bli vardagsmat.

”En human kriminalvård
Gemensamt för allt arbete i kriminalvården är den grundläggande synen på en human kriminalvård. Du ska kunna tro på människans möjlighet till förändring.”

Fan tro´t                                                                            

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 28 januari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: