Svensk Myndighetskontroll: Finns det ett samband mellan bistånd och FRA?


”Etiopisk lag stoppar bistånd

Etiopiens parlament har godkänt en lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.

-Mycket bistånd kan inte fortsätta med tanke på det hårdnande samhällsklimatet, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m) till Omvärlden.

Att arbeta för kvinnors, barns och funktionshindrades rättigheter kan ge fängelse. 2007 uppgick det svenska biståndet till Etiopien till drygt 300 miljoner kronor.” SVT Text 20/1

Det slumpar sig så att jag idag åkte taxi med en etiopisk chaufför och jag frågade hur det var med stridigheterna i hans hemland. Enligt denne chaufför så är det lugnare nu än för ett par år sedan men fortfarande med såväl stora spänningar som direkta strider.

När jag var ung en gång för länge sen så matades vi med svart-vita bilder i dåtidens television. Särskilt minns jag Biafras försök till frigörelse där uppmärksamheten fångades av att en svensk pilot, som om jag minns rätt hette von Rosen och flög och stred för Biafra.

Det var en parentes, åter till huvudspåret som leder till nästa kommentar/fråga och det är samma kommentar och samma fråga som jag minns att jag ställde redan då för 40 år sedan.

Om det nu är så fattigt att folket svälter ihjäl i tusental och vi skickar biståndspengar av humanitära skäl och för att avhjälpa svälten, varifrån får man pengar till alla dessa vapen som används?

Från biståndspengar”, blev det lakoniska svaret av min taxichaufför.

Så om han har rätt, vilket han säkert har, så är det västvärlden som finansierar kriget genom att skänka pengar till mat som istället i regimens händer blir till vapen.

Absolut ingen stor nyhet men en problematik vi mår bra av att tänka igenom ibland och som kan appliceras på många andra områden i livet.

Vi vill väl, syftet är gott men resultatet och konsekvensen av den goda tanken/handlingen blir ond.

Ungefär som FRA-lagen med dess kompisar IPRED och datalagringsdirektivet……

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 20 januari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. DET ÄR INTE SVÅRT ATT GÖRA EN JO-ANMÄLAN. DET FINNS FÄRDIG BLANKETT PÅ JO.SE. LÅT INTE LURENDREJARE-GAJDITZA SNO ERA PENGAR. SOCIALEN BETALAR HONOM TILLRÄCKLIGT!

    • Michael Gajditza

      Hej Gunnar!Hur mår du egentligen? Det ser förresten ut som att din Caps Lock hängt sig. Tryck på den igen så blir det mindre bokstäver.Annars får du gärna stanna en stund och skrika av dig ordentligt så kanske det iaf känns lite bättre sedan!Ha det bra nu och hej så länge, lycka till också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: