Svensk Myndighetskontroll: Öppet brev till Lasse Stjernkvist, kommunalråd (S) i Norrköping


http://blogg.aftonbladet.se/28786/perma/1092445

Under förra årets början kom jag att hamna i en debatt om rättssäkerhet och likhet inför lagen med företrädare för olika kommuner och myndigheter i Östergötland i anledning av en handlingsplan man antog i länet mot organiserad brottslighet och då med fokus på MC-gängen.

Länken ovan går till själva handlingsplanen och dessa länkar går till några av mina tidigare inlägg i frågan.
http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/742855

http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/738544

http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/836901

En av de absolut mest pådrivande för den här planens genomförande var och är sossarnas tidigare partisekreterare, det nuvarande kommunalrådet i Norrköping, Lasse Stjernkvist.

Enligt handlingsplanen så skall en utvärdering av dess effekter göras senast 081101 och jag har alltsedan några veckor efter det datumert sökt Lasse Stjernkvist för att kunna få ta del av denna utvärdering. det har inte lyckats och jag har därför skickat det här öppna brevet till Norrköpings tidning för att på så sätt kke få ett svar. Här är brevet:

ÖPPET BREV TILL LASSE STJERNKVIST (S)

Kommunalråd Norrköping

Västerås 090120

Hej Lasse!

Jag läste idag ett inlägg i Din blogg från den 18/1 i år. I inlägget skriver Du att många är nyfikna på hur Ni tacklat MC-gängen politiskt och Du ska tydligen ev. Också åka till Norrbotten för att där berätta om hur den s.k Östgötamodellen fungerat.

Handlingsplanen är daterad 080212 och stora delar av den sjösattes innan det formella beslutet kom vilket måste innebära att det finns ett relativt bra underlag att falla tillbaka på när någon har frågor kring hur det har gått.

Det finns även som en särskild punkt i handlingsplanen, punkten 10, att den skall följas upp av en utvärdering där antalet lagföringar,beslag, statistikuppgifter, åtgärdskalendrar, säkrade penningmedel m.m. redovisas. Det har även beslutats att en delredovisning ska ske till samverkansparterna senast 081101.

Denna delredovisning har jag nu vid fyra tidigare tillfällen kontaktat Dig om. Tre gånger via mail och nu senast genom en kommentar i Din blogg 090115. Efter mitt första mail, som skickades någon gång i november, så svarade Du och sa att Du skulle undersöka saken för att återkomma senare.

Trots ytterligare tre påminnelser så har jag ännu inte fått något svar och jag prövar därför att göra på detta sätt så får jag se om det blir någon respons denna gång.

Skälet till att jag vänder mig just till Dig är väl rätt naturligt eftersom Du, via media, kommit att framstå som den främst drivande bakom den antagna planen.

Därför var också Ditt första besked om att Du skulle kontrollera saken något förvånande för om det är någon som borde veta besked kring denna plan så är det Du.

Mitt intresse baseras på dels den oro som jag och flera kommunjurister kände inför delar av planen som i alla fall jag menade kunde vara i strid med gällande lag. Om så är fallet har, såvitt jag vet, ännu inte prövats och det kan även mot den bakgrunden vara intressant att ta del av vilka och hur olika insatser planen ger stöd för har tillämpats i praktiken.

Ser fram mot att snart få höra av Dig och ser även fram mot att få ta del av den delredovisning från 081101 som enligt planen skall finnas upprättad.

Med fortsatt vänliga hälsningar

Michael Gajditza

Det kan självfallet finnas olika skäl till varför det dröjer men jag tycker ändå att vanligt allmänt hyfs säger att man i sådant fall hör av sig och talar om var det hängt upp sig. Alldeles särskilt om man är politiker och har en allmänhet att svara inför.

Dessutom så stipulerar förvaltningslagen vissa grundregler för hur kontakter mellan medborgare och det allmänna ska behandlas och Stjernkvist är nu bortom den handläggningstid som kan sägas vara rimlig.

Det är som synes inte bara riksdagssvar.se som har problem med att få svar av politiker utan det tycks vara nåt som går………

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 20 januari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: