Svensk Myndighetskontroll: En fläkt av FRA


Mejl mellan Svenska Dagbladet och militär personal i Afghanistan har samlats in av styrkan där och sänts till Högkvarteret i Stockholm. Enligt experter kan försvaret därmed ha brutit mot grundlagens förbud att efterforska källor.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2335815.svd

När jag läser artikeln kommer jag att tänka på att något liknande också kommer att ske hos eller via FRA. De historiska spåren förskräcker och är det, som man säger, viktigt att dra lärdom av historien så är FRA-lagen ett alldeles tydligt exempel på att det har man inte gjort från lagstiftarens sida.

”Fakta från artikeln

Afghanistanstyrkan kan meddela sig med omvärlden via privata mejlkonton, som Hotmail. Trafiken måste dock ske via försvarets datorer som soldaten får tillgång till genom en personlig inloggning på Internet. Denna trafik är åtskild från sekretesskyddad information.

Men soldaternas privata Hotmail-brevlådor kan rent tekniskt lätt sökas igenom av G 6, den del av förbandet där datorteknikerna arbetar.
Grundlagens meddelarskydd och efterforskningsförbud får endast brytas vid misstanke om grova brott. Dessa ska i så fall beivras av den militära säkerhetstjänsten – inte av Informationsstaben som agerat i det här fallet.”

”Meddelarfriheten slås fast i grundlagen Tryckfrihetsförordningen (TF) från 1949. Syftet är att säkerställa ” ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning”. Varje medborgare har rätt att ”meddela uppgifter och underrättelser i var ämne som helst” till en redaktion ( TF, 1. Kap om tryckfrihet 1 §).
Undantagen är grova brott: högförräderi, spioneri, grovt spioneri eller grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi eller landsvek
Meddelarskyddet innebär att meddelare inte får avslöjas:

”Myndighet eller annat allmänt organ må ej efterforska (…) den som lämnat meddelande ” (TF 3 Kap Om rätt till anonymitet 4 §).
Om efterforskning skett ”uppsåtligen” kan straffet bli böter eller fängelse i högst ett år.”

Någon mer än jag som känner kall nordlig FRA vind, stark, ökandes till kuling………

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 17 januari, 2009, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. FRA-mtidens Sverige….Jag kan inte låta bli att fundera, ena dagen skriver jag utdrag till en roman, allt från sex till mord, andra dagen poesi, tredje dagen bloggreflektioner…..och däremellan skriver jag allt från a till z i inbakade politik……och för dagen grammatiskt orätt i och med jag leker med språket utifrån olika vinklar beroende på huvudpersonens kunskapstänkandet och sociala status.Hmmm, skulle någon börja läsa min post blir den stackare konfys. När jag knappt kan hålla reda på vad är fantasy and reality i ord och bild, så ska en tredje partner drivas till vanvett av min skrivarfanatism.stackars sate….

    • Michael Gajditza

      Låt Tolgfors läsa!! Eller, när jag tänker efter så kan han ju göra det ändå…….fast nån stackars sate är haqn inte, bara en sate….

  2. Och från makten blåser det en isande gråkall vind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: