Svensk Myndighetskontroll: Hur långt räcker 500:-?


Har aldrig skrivit något i skolfrågan tidigare men nu har jag läst en del och hört majoren prata mycket så en liten vers om just skolan tänkte jag faktiskt ge mig på.

Vi har en Björklund som skolminister som nu i åratal pratat om flumskolan och som fast rotad i någon sorts militär disciplinsskyttegrav t.o.m föreslagit att skolkande skolbarna ska hämtas av polis. Han har tänkt sig att skolan ska gå från flumskola till toppskola.

Det fick mig att fundera lite på varför det kan vara så att många elever numera tappar sugen allt tidigare och inte alls upplever skolan som vare sig stimulerande eller meningsfull. Jag hittade i alla fall en förklaring till detta i någon tidning där jag läste följande:

Jag satt och bläddrade i en högstadieelevs geografibok för ett tag sedan när jag kom fram till avdelningen ”Sovjetunionen”. I kapitlet fick jag lära mig att ”många människor i Sovjetunionen jobbar på kolchoser”, hur stor landets BNP var, och hur många kvadratkilometer som ”Sovjetunionen” täckte. Som ni märker skriver jag ”var” och ”täckte” eftersom säkra källor har upplyst mig om att Sovjetunionen inte längre existerar.

Min egen dotter har inte förmånen att bläddra sig förbi Sovjetunionen i en bok. Min dotter har bara fått läroböcker i ämnena engelska och matte – i övriga ämnen är det kopierat material som gäller. Häromdagen hade hon ett prov på 30 kopierade sidor om Asien och Mesopotamien (som hon inte fick stryka under i eftersom hennes klass delar papper med parallellklassen.)

Det var här någonstans som jag började klia mig i huvudet. Så jag började ringa runt. Jag pratade med en NO-lärare på min gamla högstadieskola där eleverna numera delar på böcker i fysik och kemi med andra klasser, vilket innebär att de inte får ta med sig böckerna hem, eller stryka under i dem.

Samma sak var det i SO. Jag pratade med en mamma som har en dotter som går i sexan på en större skola i Stockholms innerstad. På den här skolan har barnen bara en lärobok i ett ämne – i de andra ämnena är det kopierade prylar för hela slanten. Mamman berättade att hon hade förhört sin dotter på geografi häromdagen (som bestod av kopierat material om Norden) när hon upptäckte att dottern hade pluggat in att ”man funderar på att bygga en bro mellan Danmark och Sverige” och att ”valutan i Finland är mark”.

Detta fick mig att kontrollera lite uppgifter och häpnadsväckande nog så visar det sig att mindre än en procent av skolans budget går till inköp av skolmaterial. Översatt i reda kontanter så innebär det 500:- per elev och läsår. Totalkostnaden för en grundskoleelev beräknas till 73100:- per läsår.

500:-!! Historia ämnesbok hos liber 280:- Samhälle ämnesbok 280:- så var pengarna slut. Hur kan det överhuvudtaget få vara så här???

Riktigt vad jag ska kunna jämföra elevernas situation med i det här avseendet vet jag inte men tänk er t.ex att journalister på tidningen ”Mörkret” skulle skickas ut på reportage utan tillgång till internet, mobil, diktafon, inspelningsutrustning etc. För att sedan tvingas hitta en fungerande allmän telefon för det fasta nätet och på så sätt få in sitt reportage i god tid för att grafikerna ska kunna hinna sätta alla de olika typerna.

Dessutom ska de konkurrera med andra som har full tillgång till dagens teknik. Jag undrar hur länge vuxna skulle stå ut med en sådan situation?

Vi begär tydligen att eleverna i skolan ska göra det utan att protestera. Det tycker inte jag! Jag tycker ni elever ska protestera och protestera högt mot att ni inte får de läromedel ni ska ha. Ni vet att detta kommer att göra er handikappade i framtiden och särskilt i konkurrens med andra länder.

Berätta för politikerna i skolstyrelsen på er hemort om hur det faktiskt ser ut och att ni kommit fram till att det som står i ert samhällskunskapsmaterial egentligen ska stå i historieboken numera.

Tala om att det nyare material ni kommer över är

fildelat på nätet och att ni efter

090401 kommer att  bli kriminella allihop,

ni som kopierat läromaterial.

Förklara för t.ex justitieministern Bea Ask

att i ert läromedel så är hon alls inte

justitieminister utan skolminister

och statsråd i Carl Bildts regering.

Er enda hemläxa nästa vecka blir att varje dag under veckan skicka ett mail till regeringen och skolminister Jan Björklund i vilket ni frågar hur länge det ska vara så här. Får ni inga vettiga besked så börja veckan efter med att strejka en timme på måndag morgon, två på tisdag, tre på onsdag o.s.v.

Kom sedan ihåg att vad de vuxna än hotar er med för att ni ska gå tillbaka till skolan, så är svaret att;

såna hot är fåniga jämfört med hotet mot er

framtid om inget görs NU!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 23 november, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Oh, är jag saknad…*ler* Tack så mycket, trevligt att höra. Annars brukar jag för det mesta vara några rader bakom några illustrationer. Folk som känner mig vet också att jag brukar försvinna till och från. Jag bloggar ytterst sällan i Sverige numera. Jag fortsätter att misshandla div språk lite runt om i världen och när jag inte gör det, tja då dyker jag i min värld av bilder och försöker förändra världen på mitt sätt. Min önskan är att bli frisk och så fort jag är frisk, hitta ett arbete, flytta utomlands. Delvis så har mitt inre jag redan flyttat, speciellt nu när vintern och kylan har kommit (jag är ingen vintermänniska), men jag brukar kika in här då och då. Jag har ju dig och Tindra på bevakning så jag ser när ni skriver intressanta inlägg, dock har jag inte kommenterat alla. Ha en skön söndagskväll du med.KramMargareth

  2. En eloge för detta inlägg. Skrämmande eller hur? Så har det varit länge. De skolungdomar som har datorer uppdaterar via den, hemma. Säg de som inte har det, framtidens B-analfabeter.De som inte har föräldrar som kan svara på deras frågor, de blir framtidens förlorare….som sagt……en eloge för ditt blogginlägg. Kan du inte kopiera den och skicka till samtliga elever + de utvalda i nuvarande regeringen, i de gamla regeringen likaså…..?

    • Michael Gajditza

      Hej vännen!!Satt just med ett påbörjat mail till dig i vilket jag hade hunnit skriva att jag saknar dig! Visst är det bedrövligt och det mest bedrövliga är, precis som du säger, att det pågått länge nu.Att skriva till alla elever etc. skulle ta mig alltför lång tid.Om regeringen nu bara kunde ta en kort paus i lagstiftningshysterin, där det ena tokeriet blir avlöst enbart av något ännu tokigare, så kanske lite goda krafter i bloggvärlden skulle kunna lyfta skoldebatten för en tid.Vi får se men det finns mer än all anledning att återkomma.Ha en skön söndagkväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: