Svensk Myndighetskontroll: När ska regeringen sänka straffskalan för cannabis?


Åtta personer i Skåne döms till fängelse för att ha varit med och odlat cannabis i sex villafastigheter. Strafftiden varierar mellan fyra månader och sju år.

Den nya doktrinen i svensk rättspolitik är numera att straff ska spegla hur allvarligt samhället ser på brottet. Detta har de senaste veckorna framförts ett antal gånger i olika media och på andra ställen av regeringens rättspolitiska företrädare.

Synen speglas även i den utredning som riksåklagare Pernklev lett och som syftade till och nu har lagt förslag om straffskärpningar för grova våldsbrott.

Då en allt större andel av befolkningen i olika undersökningar och debatter givit uttryck för en liberalare inställning i narkotikafrågan avseende drogerna mariujana och hasch, så kan vi mot bakgrund av den nya rättspolitiska doktrinen inom kort förvänta oss sänkta straff för befattning med dessa droger, får jag anta.

Folkhälsoinstitutet kom i början av oktober med en rapport/undersökning om droganvändande och narkotikapolitiken i Sverige i vilken man konstaterar att den svenska narkotikapolitiken är ovetenskaplig och att man inte vet om den förda, restriktiva politiken egentligen är bra eller inte. Det konstateras även att mycket av argumenten i debatten, bygger på känslor snarare än kända fakta.

Därför är det mycket intressant att ta del av en av de allra första större utredningar av drogers respektive farlighet som gjorts utifrån beprövad vetenskapsmetodik

Det är en brittisk vetenskapligt grundad utredning som gjorts om drogers farlighet och resultatet stämde inte alls överens med den allmänna opinionens åsikt.

David Nutt som ledde studien värderade de olika drogernas farlighet utifrån tre kriterier:

    Hur stor medicinsk skada drogen har på den individ som använder sig av den.

    Hur beroendeframkallande den är.

    Hur stor skada användande av drogen utgör för samhället.

Varje drog betygsattes i tre steg utifrån dessa tre kriterier och summan blev en lista på de 20 farligaste drogerna.

På denna lista intas plats nummer 5 av alkohol. En drog som staten tillhandahåller och beskattar.

Plats nummer åtta har givit plats åt en annan känd drog, tobak.

Tredje och sjundeplatserna beläggs av olika preparat som man ibland får en känsla av förskrivs som smågodis från våra psykiatriska kliniker och tillhör grupperna barbiturater och benzodiazepiner. Ex på kända läkemedel innehållandes dessa är stesolid, rohypnol, stilnoct och sobril.

Först på plats nummer 11 återfinner vi cannabis

vilket innebär att det knappast heller beroende på ”farlighet” kan sägas finnas något hinder för en strafflindring. Diskuteras borde även om inte Khat som ligger på 20:e och sista plats på listan borde ingå i cannabisgruppen ur detta påföljdsperspektiv.

Mot ovanstående beskrivning ter sig ett sjuårigt straff för hantering och försäljning av cannabis närmast stötande och som jämförelse kan nämnas att det är ungefär vad som utmäts för dråp.

Det ska bli spännande att se hur konsekvent regeringen är och om doktrinen har något värde.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 8 november, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Haschodling kan också vara inkörsporten till en livslång, givande, fascinerande, utvecklande och avstressande hobby, ett yrke eller livsstil – trädgårdsintresse, växtsamlare och naturintresse!Några haschplantor i en ombyggd och ljussatt garderob ger fängelsestraff. Orimligt!Hembränning var för dom med ett smalt intresse för kemi… och gav lindrigare påföljd.Och alkoholen flödar idag fritt, billigt och lagligt!

  2. Ja det är verkligen helt sjukt hur myndigheterna bötfäller och fängslar folk och förstör deras liv pga THC -behov som dom har. THC kan vara mkt bra ur terapeutisk synvinkel, borde finnas på recept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: