Svensk Myndighetskontroll: Oskyldiga i fängelse-polis o åklagare undanhåller bevis (Brott & Straff d


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3628064.ab

Brott & Straff del 2

Även denna artikel får ses eller snarare måste ses som en del i vad jag håller på att skriva om behovet av en fångombudsman.

Den kände och mycket balanserade advokaten Peter Althin hävdar i dagens Aftonblad att polis tillsammans med åklagare undanhåller domstolarna bevis.

Det är väl inte konstigt att en känd försvarsadvokat påstår något sådant, det ligger ju på något sätt i yrkesrollen, kanske någon nu tänker. Det är en naturlig reflektion och den skulle i normalfallet ha haft en relativt god bärighet.

MEN, och det här är verkligen ett stort men.

För det första är inte Althin känd för dramatiska utspel i sin roll som advokat och det ska till rätt mycket innan han påstår något i den här vägen.

För det andra skriver han inte sin artikel ensam utan tillsammans med statsåklagaren Nils-Eric Schulz. Jag känner inte Schulz men bara det faktum att en statsåklagare skriver under på att det är så här det förhåller sig i våra domstolar säger också det en hel del.

För det tredje så har JO i olika sammanhang och på ett mycket försiktigt sätt harklat sig och så sent som i somras menade chefs JO Mats Melin att det var lite ”vilda västern” över verksamheten när polisen använder sig av informatörer eller infiltrerar på annat sätt. Till stöd för detta uttalande hade JO gjort en granskning av sex förundersökningar för att få en bild av hur det går till.

Inte en enda gång hade polisen informerat vare sig den misstänkte, hans försvarare, åklagaren eller domstolen om vad man hade för sig, eller att det fanns en provokation i botten för den bevisning som lades fram!

För det fjärde så har även JK i ett antal uppmärksammade uttalanden kommit med kritik i denna riktning och har även sagt rent ut att poliser ljuger. Andra delar av rättsväsendet har också de kritiserats i olika avseenden.

För det femte har också den respekterade journalisten Dick Sundevall nyligen utkommit med en bok i vilken han påstår och ger exempel på samma saker som Althin och Schulz nu gör.

Utöver dessa fem punkter finns gott om stödbevisning för den tes som framförs om undanhållande av bevis. Det är särskilt tre fall som spontant dyker upp i mitt huvud då jag tänker på mer uppmärksammade fall under senare år. I dessa tre har dock inte förekommit någon provokation eller infiltration.

De jag tänker på är de två livstidsdömda Rahman och Asskar samt den för pedofili dömde mannen, vars namn jag just nu inte minns, som dömdes till åtta år och efter tre och ett halvt år av straffet beviljades resning och friades helt.

Gemensamt för dessa tre är att bevisundanhållandet kom att ske genom att man undanhöll försvaret det utredningsmaterial som lagts i den s.k slasken.

Jag har även personligen en hel del erfarenhet från området och kan utifrån min horisont också styrka att det faktiskt förhåller sig så som artikelförfattarna påstår.

Ni som tidigare läst vad jag skrivit i olika inlägg om de många lagar som idag hotar vår integritet och frihet, vet att jag brukar tjata om det där med syfte och även den sammantagna effekten av alla lagar. Den ackumulerade effekten blir större än summan av de enskilda delarna är den slutsats jag brukar framhålla.

Samma fenomen gäller här. Det är den sammantagna trovärdigheten i ett påstående som ökar då samma uppgift kommer från flera av varandra oberoende källor.

När källorna också är trovärdiga en och en redan från start så blir det när allt lagts ihop till en sammanhängande utsaga väldigt svårt att dra någon annan slutsats än att vad som påstås är med sanningen överensstämmande.

Det är därför väldigt enkelt att instämma i kravet på en oberoende granskning av hur olika rättsfall gått till och den måste påbörjas snarast. Stämmer tesen sitter det många oskyldiga i våra fängelser!!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 oktober, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: