Svensk Myndighetskontroll: Det är en evighetsmaskin……


Dom som läste min blogg igår måste ha fått ett intryck av att jag avslutade FRA debatten med det jag skrev då. Det var meningen.

Inte att ni skulle tro så utan det var verkligen min mening att nu ägna mig åt annat en tid. Arbete t.ex…..
Det finns lite att ta igen där kan jag säga efter tre månader med Åkesson, Tolgfors, Reinfeldt och Pettersson……..

Pettersson Göran alltså, din kandidat som han kallar sig.
Jag, som ibland faller offer för min egen nyfikenhet, föll för en stund sedan offer för min nyfikenhet. Igen!

Idiot hörde jag alldeles tydligt att någon sa men den ende närvarande vid tillfället var jag och kommentaren var så djup och insiktsfull så att jag, en idiot, skulle ha fällt den kommentaren framstod vid tillfället som mindre troligt.

Efter vidtagen utredning så hade jag fått ihop så mycket bevisning mot mig att jag tyckte det var lika bra att erkänna. Man vill ju inte framstå som en Tolgfors…

Jag har varit så korkad att jag läst Petterssons blogg idag. Det var dumt för att dagens ämne var naturligtvis FRA. Lika naturligt var det förstås att han också hade varit tvungen  att åter skriva något som bara inte kunde få stå där naket och fult och opåtalat.

Så vad hände….jo, jag kom visst åt FRA knappen igen för plötsligt satt jag där o skrev en kommentar i hans blogg som svar på hans påstående kring grundlag o konvention.

Pettersson skrev:

”Däremot är jag kritisk mot att diverse tyckare går ut och säger att lagen strider mot grundlagen när landets ledande instans, lagrådet, för att tolka just detta lämnat sitt godkännande.” 

Jag skrev:

Bland de som du kallar diverse tyckare så kan du t.ex räkna in professor Joakim Nergelius som jag haft nöjet att korrespondera med angående just detta. Det är en närmast obegriplig förträngning att, så som du gör, bortse från de faktorer du därför aldrig nämner.

1. Lagrådets yttrande innehöll så mycket kritik och förslag till ändringar att det redan där borde ha ringt en klocka.

2. Lagrådet var inte enigt. Justitierådet Thorsson ansåg för sin del att lagen skulle spricka på tillståndsgivningen från vilken regering och regeringskansli skulle undantas. Något som rättats till först nu.

3. Lagrådet nämner överhuvudtaget inte domen i målet Segerstedt Wiberg vs Sverige vilket närmast borde betraktas som tjänstefel då den är synnerligen relevant för hur man ska kunna uppfylla vad som stadgas i artikel 13 angående rättsmedel.

Detta trots att t.ex justitiedepartementet i sitt remissvar tydligt markerar att den domen kommit relativt kort tid innan lagrådet gör sin bedömning i februari -07.

Jag invänder i sak naturligtvis inte mot att det är skickliga jurister som sitter i lagrådet. Lika lite antar jag att du kan invända mot att dessa också är människor. Människor begår misstag och detta måste utan tvekan klassas som ett sådant.

Det är som sagt kompetenta människor men motsvarande kompetens går även att finna på annat håll och särskilt då inom nu aktuella områden.

4. Självfallet nämner du heller aldrig domen i målet Liberty and others vs UK.
Den visar ju med all önskvärd tydlighet att lagen som den såg ut i förrgår inte skulle ha kunnat klara kraven enligt artikel 8 och än mindre enligt artikel 13.

Hela den diskussionen är numera obsolet under förutsättning att vad som refererats i press och vad som sagts av alliansens företrädare är korrekt.
 
Stämmer detta så kan jag med lika stor säkerhet säga idag att då passerar den europadomstolen utan att fällas. Den är i väsentliga delar numera påfallande lik sin tyska motsvarighet och den har godkänts i domstolen.

Att titta just på den lagstiftningen var något jag försökte få gehör för mycket tidigt men det var på den tiden absolut helt omöjligt att tänka sig något sådant.
Det är nu, tack vare de assymetriska bloggarna eller hur du nu formulerade dig, så att Sverige tycks få en lag på det här området som kan vara funktionsduglig.
 
Några frågetecken och oklarheter återstår dock så innan stridsyxan grävs ned alltför djupt vill jag gärna se det färdiga, skrivna förslaget. Jag ska dock ärligt säga att det ska bli skönt med en paus…

Samtidigt kan jag också lova att skulle det visa sig att delar av vad som nu av oerhört många uppfattats som klara ändringar och besked, visar sig vara något annat så är debatten tillbaka innan en moderat ens hunnit säga ”jobbskatteavdrag” en gång…..*S*

Göran, jag har inte delat dina åsikter i den här debatten men som demokrat så har jag gjort så mycket jag kunnat för att du fritt och utan (större) risk för avlyssning ska få framföra vad du uppenbarligen trott på.
Jag vill även ge dig en riktigt stor eloge för att du som en av mycket få alliansföreträdare faktiskt stått upp och tagit debatten. Det förtjänar du respekt för!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 27 september, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Djävulen finns i detaljerna IIDu skriver”Den är i väsentliga delar numera påfallande lik sin tyska motsvarighet och den har godkänts i domstolen.”Tyskland har inga samverkanspunkter.

  • Michael Gajditza

   Jag kan inte säga annat än att du har rätt och att en delförklaring till att europadomstolen godtog den tyska lagstiftningen var att den begränsades på sätt som gjordes.Vad jag idag inte längre kan säga med 100% säkerhet är hur det blir med våra samverkanspunkter i det nya förslaget utan jag säger här som jag säger i mitt inlägg med rubriken ”ingen vet vad han talar om” att låt oss avvakta och se hur det nya förslaget som ska ut på remiss verkligen kommer att se ut. Övriga synpunter i den riktningen hittar du också i det inlägget.

 2. Jag tror att debatten om FRA kommer att fortsätta ett bra tag till……och jag som trodde att nu kan jag ha tid att illustrera annat än FRA …*s* fast jag känner att det är snart dags för mig att ta bloggpaus. Jag får sådana känslor när jag börjar önska bloggen dit pepparn växer.

  • Michael Gajditza

   Nope, not ready yet! Jag vet en skiss du har som bara är halvfärdig som jag är spänd på att få se i färdigt skick!! *S*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: