Svensk Myndighetskontroll: Nu något helt annat.


Innan FRA debatten brakade loss så noterade jag vid något/några tillfällen att det höjs fler röster nu än på länge för att återinföra dödsstraffet.

Själv har jag alltid varit motståndare och kommer att så förbli. Finns många argument för detta men jag ska här och nu nöja mig med ett av dom och det är det enkla faktum att många som dömts oskyldiga skulle inte ha levt idag om dödsstraffet funnits.
                           

Att jag tar upp frågan just nu beror på att jag dels läst lite om morden på de två små barnen i Arboga och mordförsöket på deras mor och dels på att målet är aktuellt just nu i rätten. Jag har ingen uppfattning om den åtalade ”Tyskans” eventuella skuld utan framhåller principen att intill dess en lagakraftvunnen dom finns så ska man betraktas som oskyldig.

Denna oskuldspresumption är så viktig att den även finns inskriven i europakonventionen och man kan därför, lite tillspetsat, säga att det är lag på att hon ska betraktas som oskyldig.

Självklart så diskuteras målet mycket i olika forum och många har mycket bestämda åsikter som det ibland milt talat är svårt att förstå grunden till.
Försöker man se objektivt på bevisläget så är det sådant att åklagaren har en indiciekedja och egentligen ingenting mer. Bevisningen är alltså i grunden mycket svag.

Jag ska ge ett exempel på hur det resoneras kring målet ute i landet genom att lägga in ett inlägg ur en debatt i en mellansvensk tidning. Det lyder så här:

”Nej, det finns ingen teknisk bevisning. Det är sant, och det kan tyvärr försvåra rättegången, men det är inte svårt att se att hon är skyldig. Som hon beter sig och som hon uppträder i media så är det hela uppenbart. Det står skyldig med stora bokstäver i pannan på henne.

Hon har aldrig varit särskilt bra på att dölja sin skyldighet. Jag visste redan från början att det var hon. Hennes uppenbara kopplingar till mammans sambo, hennes uppenbara svartsjuka, hennes utspel i media osv. Hon har tom brustit ut i gråt flera gånger. Bara det talar emot henne. Varför börja gråta i detta sammanhang om man inte känner sig trängd eller skyldig på något sätt? Det skulle ingen göra.”

Det är när jag läser den här sortens inlägg som jag blir än mer övertygad om att dödsstraff är fullständigt förkastligt!
Det är också ett tungt argument emot införandet av någon sorts jurysystem.

John Grisham har skrivit en utmärkt bok på detta tema som jag återkommer med namnet på så snart mina hjärnceller enats om var dom har gjort av det.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 30 juli, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Det döms till höger och vänster, alla bär juridiska kunskaper, har full insyn och har t.om varit på de aktuella platsen och sett allt?, etc…har sett flera sådana typer av inlägg………*….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: