Svensk Myndighetskontroll: Tekniskt på min nivå=enkelt


När det i debatten blir tal om teknik och tekniska lösningar på ditten eller datten så är jag i allmänhet närmast räddningslöst förlorad. jag förstår helt enkelt inte vad det betyder när den ena facktermen ställs mot den andra.

Därför blir jag extra glad när någon gör sig besväret att översätta till vanlig svenska. Den här artikeln gillade jag för den gör det hela begripligt och jag delar för övrigt författarens åsikt att det förmodligen också är många ledamöter i riksdagen som vilseletts så att säga på teknisk grund.

Kartan eller verkligheten?

”Man driver upp en stämning och en beskrivning som ligger långt ifrån vad lagstiftningen handlar om”, sa Reinfeldt i ett tidigt skede i debatten. Många tog detta som en förolämpning, ackompanjerad av en klapp på huvudet. Det syntes vara ett hånskratt mot alla som inte kände igen sig i de liknelser som användes för att beskriva hur FRA:s övervakning ska se ut. Vi har fått höra det om och om igen. Filtreringen har jämförts med hastighetsmätning, fiskekrokar, och andra vardagliga ting för att försöka förklara för svenska folket att ingen större integritetskränkning kommer att äga rum. Någon som känner till hur en dator fungerar och åtminstone vet hur IP-stacken ser ut kommer inte känna sig övertygad av dessa liknelser. Därför är debatten infekterad.

Många är de blogginlägg som rovgirigt sliter dessa liknelser i småbitar. Samtidigt är det ingen som stannar upp för att fundera över varför förespråkare unisont framför så likartade liknelser där kartan och verkligheten är så långt ifrån varandra. I propositionens avsnitt 7.4.1 kan vi läsa:

De signaler som inte sorteras ut genom sökbegreppen lagras inte utan försvinner och är inte åtkomliga för myndigheten. Tydligast illustreras detta av trådburen trafik. Denna består till övervägande del av signaler i form av rent ljus. Ljuset är bärare av data (ettor och nollor). Först när ljuset fångas in och lagras i ett datasystem går det att hantera ljuset och söka ut information. Det ljus som inte hanteras på detta sätt försvinner och är därmed borta.

Det är med detta som underlag som riksdagen röstat om signalspaningsslagen. För den som inte är insatt i tekniken framstår det som om man kan välja ut enskilda meddelanden för granskning och att myndigheten aldrig får tillgång till resten. Vad som inte står är att hela innehållet i signalen måste mellanlagras för att tolkas, granskas och analyseras. Detta gäller alla meddelanden som passerar oavsett högnivåprotokollet. Ljuset som transporterar ett mail blir inte rött för att fel person skickar det. Signalen har ingen mening utanför en dator – då är den bara informationsbärare. Innehållet kan endast granskas och analyseras om signalen processas. Våra riksdagsmän har röstat i frågan baserat på en förskönande beskrivning som utelämnar fakta angående vad som kommer att hända.

Underlaget är bristfälligt. Därför finns inget intresse av att diskutera FRA-lagen i termer av vad som står i propositionen. Det finns ingen anledning att slå ner på enskilda riksdagsmän, eller ministrar. Det är underlaget det är fel på. Underlaget hade kunnat vara bättre verklighetsförankrat om någon med mer insikt om tekniken bakom hade fått tid att författa ett remissvar. Detta är anledningen till att det är hanteringen och beslutsprocessen som ska kritiseras. Därför ska vi stötta de riksdagsmän som baserat på det som framkommit i debatten sedan lagen klubbades har ändrat ståndpunkt.

Emina Karic

Jag tackar och bockar och hoppas att många med mig har nytta av ovanstående!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 30 juli, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Oh I see the light! Det här var väl användbar information. Nu fick vissa frågor svar. Har alltid undrat hur i praktiken fungerade med dessa signaler.Framför min tack till Emina Karic. *ler*

  2. Jag hann inte svara på kommentaren eftersom jag haft annat att göra idag, men jag är glad att du tolkade tystnaden som fritt fram för det är vad jag hade svarat. Kopiera mera. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: