Svensk Myndighetskontroll: Stimulerande kritik!!


Jag vill i detta inlägg passa på att tacka även de kritiska röster som framför synpunkter på vad jag skriver och konsterar att det är en förutsättning för en fri och öppen, allsidigt belysande debatt att så många som möjligt gör sig hörda och blir hörda!

Jag kommer aldrig någonsin att stoppa eller ta bort ett inlägg från mina sidor på bloggen så länge de håller sig inom vad lag och regelverk säger. Om det är fråga om spam så hamnar denna i papperskorgen.

Det här inlägget inspirerades jag till av någon som heter eller kallar sig Magnus och som ansåg/anser att en anmälan mot Åkesson är trams. Det anser inte jag och här berättar jag varför.

Under en följd av år har allt som har med FRA att göra varit extremt hemligt och skyddat för insyn. Vi har i Sverige även en lagstiftning som, såvitt jag vet, endast samhällen med ett annat styrelseskick än demokrati tidigare har haft, i det att det i Sverige kan vara olagligt att anmäla en myndighets olagliga handlingar!!

När det så plötsligt passar överheten att nyttja sig av dessa strängt hemlighållna uppgifter i ett ytterligare försök från en förmodat objektiv myndighet, att påverka en öppen politisk debatt i en viss riktning, då menar jag att man överträder sina befogenheter.

Särskilt också mot bakgrund av att, som jag redovisat, även andra ville ta del av dessa handlingar som då angavs vara sekretessbelagda. Det framstår alltså som Generaldirektörens enskilda privilegium att då det passar honom använda normalt sett sekretessbelagt material från den egna myndigheten samtidigt som detta förvägras andra.

Detta förfaringssätt skapar ett tydligt demokratiunderskott. Det lär oss också något i den debatt som nu pågår.

Det lär oss att alldeles oavsett vad GD och politiker försöker få oss att tro så visar detta levande exempel från den 23/7-08 att har FRA material om oss som ska vara sekretessbelagt så kan även detta naturligtvis användas på motsvarande sätt den dag någon annan potentat får för sig att hans vision och/eller mål går före andra, t.ex integritetsintressen, och tidigare utfästelser om att från FRA läcker inget ut.

En motsvarighet till detta ser vi också då det gäller det s.k PKU registret där det nu efter 30 år hörs tydliga antydningar om att använda det registret till något annat än vad som från början sades och lovades.

Sensmoral: Det går inte att lita på statens löften! 

Slutligen en sak till Magnus:

Du må kalla detta trams, vi har alla rätt till en uppfattning. Jag kallar det att i görligaste mån, som helt vanlig samhällsmedborgare, dra sitt strå till stacken och försöka hålla rent vad gäller överhetslöften till oss medborgare som bryts eller på annat sätt förvrängs.

Jag kunde naturligtvis i detta sammanhang även ha använt IB som exempel men med tanke på vad klockan har slagit så avstår jag från detta.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 30 juli, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Du gör rätt i att anmäla eftersom FRA inte heller hade tillåtelse att spana i kabel vid tidpunkten. FAX gick /går via landlina. Jag tror att jag skrev i ett inlägg att Sekretess får inte vara ett medel för att dölja Underrättelseväsendets egna misstag. Det är därför det borde till en sanningskommission. Magnus får väl tycka att det är trams men jag fick förklarat för mig att det du gjort är en logisk följd av det som skett. Du måste delge resultat och follow ups..Må gött i värmen

  • Michael Gajditza

   Resultat och follow ups kommer garanterat!! Gäller bara att komma ihåg att jobba lite civilt också…..! *S*

 2. Hmmm, och jag som trodde jag skulle lägga FRA illustrationer åt sidan och fortsätta med det jag egentligen illustrera i all hemlighet men alla dessa turer inom svensk politik gör det då inte lätt för mig…:)…..förtroende för staten är A och O. Detta är allt annat än trams…..bra inlägg.

 3. http://www.politikerb…MUF:s internationella sekreterare Rola Brentlin begärde i dag ut handlingar som kan styrka påståendena från FRA.“Det vore väl märkligt om de kan gå ut med uppgifter som inte går att granska”, skriver Brentlin på sin blogg.Hos FRA tog det dock tvärstopp. Alla uppgifter kring de ärenden som Ingvar Åkesson nämner i artikeln i SvD är hemligstämplade.“FRA släpper alltså hemligstämplade uppgifter och anser säkert själva att de är jättestarka argument. Men vi får inte granska och dra en egen analys av vad det är de har gjort” skriver Rola Brentlin.FRA-ledningen har inte heller med de nya uppgifterna förklarat varför svenska medborgare ska kunna avlyssnas av myndigheten.Uppdatering: Rola Brentlin kommer att överklaga FRA:s vägran att lämna ut handlingarna till kammarrätten, meddelar MUF i ett pressmeddelande.

  • Michael Gajditza

   Ok, då stämde det jag skrev inatt riktigt bra då. Åkesson hämtar hemliga papper på hemlighuset som han sedan hemlighåller offentligt.

  • Michael Gajditza

   Nu kom jag ihåg var jag kände igen namnet ifrån på MUF sekreteraren….*S* Jag var rätt elak mot henne i ett blogginlägg i maj eller nåt sånt. Hon hade teorier kring kriminalvård som var lite ufo-varning på…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: