Svensk Myndighetskontroll: Brev till Talmannen och KU


När jag hade skrivit klart brevet till de fyra ledamöterna på Västmanlandsbänken (se inlägg nedan fr 26/7) så fortsatte en tanke att gnaga i mig om vem som övervakar vem vad gäller grundlagen och vem som ser till att riksdagen inte stiftar lag i strid med som nu Regeringsformen 2 kap. 23§.

Lagrådet naturligtvis men i det här fallet är ju deras granskning klar och den 1/7 kommer en dom i Europadomstolen som jag menar hade förändrat deras syn på FRA lagen.

Hade lagen gått igenom obehindrat den 18/6 så hade det varit för sent men som situationen är nu så frågar jag mig vem som kan agera, om någon, ur konstitutionell synvinkel?

Skrev därför nedanstående brev till Riksdagens Talman och till Konstitutionsutskottets ordförande. Väntar med spänning på svar om inte nån av Er som läser detta har facit redan nu??

”Jag skrev och skickade bifogat brev till några riksdagsledamöter häromdagen. I samband med detta kom jag att fundera på vems ansvar det är att se till att riksdagen inte fattar beslut i strid med 2 kap. 23 § regeringsformen? 

Vem gör den prövningen? Lagrådet? Vad gör man om det, som i detta fall enligt min uppfattning, tillkommer ny och avgörande information efter det att lagrådet prövat frågan? Vilken roll spelar konstitutionsutskottet i sammanhanget?

Jag menar att den dom i Europadomstolen som omnämns i brevet utgör grund för att anta att riksdagen är i färd med att bryta mot 2 kap. 23 § regeringsformen.
Det vore därför intressant att få svar på de frågor jag ställt och även att få Din syn på situationen inför den behandling av lag enl. prop. 2006/07:63 som återstår.”

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 juli, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: