Felaktiga häktningar drabbar allt fler!


Allt fler häktas felaktigt i Sverige. Det är lätt att bli häktad då domstolarna närmast slentrianmässigt går på åklagarens linje. Detta sker i en situation då åklagarna dignar under en enorm arbetsbörda som en följd dels av att fler poliser griper fler och dels som en följd av alla dessa omorganisationer till ingen nytta som varje svensk myndighet ägnar sig åt.

Den fullständigt oprofessionella omorganisationen åklagarväsendet genomförde 2005 med en uppsplittring av resurserna har nu lett till att det tas fram en ny organisation som förväntas kunna träda i kraft till årsskiftet. Detta är en del i bakgrunden till varför riksåklagaren tidigare i år tvingades gå till regeringen och begära mer pengar.

                                                       
                                                          

Detta leder till felaktiga beslut och till ett oerhört lidande för de som drabbas. Vem vet, du eller jag kan stå i tur härnäst. De skadestånd som staten sedemera utbetalar är närmast löjligt små och utgör endast en ringa ersättning för den felaktiga behandlingen..

De senaste två åren har antalet ansökningar om ersättning till justitiekanslern, JK, ökat med 27 procent.

Förra året fick 1 178 personer skadestånd och ansökningarna har fortsatt att strömma in under första halvåret 2008. Redan nu handlar det om 709 ansökningar. Fortsätter det i samma takt under resten av året kommer antalet felaktigt frihetsberövade ha ökat med 39 procent sedan 2005.

Antalet anmälda brott, misstänkta, häktade och anhållna har visserligen också ökat men inte alls på samma nivåer.

                                                       

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 8 juli, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: