Bensinpriset och en del andra reflektioner


                                                                       

Många är med all rätt upprörda över prisutvecklingen på bensin. För den vanliga människan med behov av bil för jobb etc. blir totalkostnaden för bilen snart närmast omöjlig att klara.
Priset ligger också på sin högsta nivå hittills och detta trots en mycket svag dollar.

I dagens tidning står att det planeras något som närmast kan liknas vid ett uppror mot detta och eftersom jag är av den uppfattningen att vi svenskar är alltför flata och accepterande så tycker jag att stämningen i sig är uttryck för något sunt.

Jag ser däremot också något som gör att jag måste ifrågasätta måltavlan, bensinbolagen,  för dessa protester. Att dessa i och för sig förtjänar protester håller jag med om. Behöver bara gå ett par år tillbaka i tiden så hade vi en dom angående kartellbildning som gick bolagen emot på ett helt riktigt sätt.

Det verkar dock som om många glömmer de andra faktorer som i hög grad påverkar prissättningen. Dels naturligtvis priset på råolja som heller aldrig varit högre än nu men framförallt så är det ju skatteuttaget på drivmedel som har betydelse.

Ett skatteuttag som bara ökar och som har lett fram till dagens situation. Själva bensinpriset utgör mindre än 50% av kostnaden för bensinen. Resten är blandade skatter och avgifter som sedan ett antal år tillbaka också toppas med moms! I Sverige beskattar vi till och med skatten!!  Detta eftersom momsen påförs som sista post i sammanräkningen.

När politikerna alltså aviserar en bensinskattehöjning på 20 öre per liter är det i vårt verkliga liv en höjning med 25 öre eftersom momsen läggs ovanpå. När sedan tidningarna också redovisar att ett stort antal riksdagsledamöter väljer flyget framför tåget och på så sätt bidrar till de luftföroreningar de pratar om skall minskas genom höjd bensinskatt, så borde folk bli än mer förbannade.

Så vad jag vill ha sagt är: Protestera så det hörs ordentligt och låt protesten motsvara priset på så sätt att 40% riktas mot bolagen och 60% mot staten!! Själv funderar jag också på vad det kan komma att innebära för bensinpriset om Miljöpartiet hamnar i regeringskoalition efter nästa val. Billigare lär det ju inte bli……

Nästa reflektion kommer ikväll……

                                                                      

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 maj, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: