Elitklass eller stimulansklass, intresseklass, klass för särskilt motiverade…..


Ord är viktiga. Särskilt viktiga blir ord som i högre grad än andra är värdeladdade. Ordet elit är ett sådant ord. När man då sätter ihop det med ordet klass ökar värdeladdningen ytterligare för plötsligt får det också flera betydelser. Är det klass som i skolklass eller som i samhällsklass som avses?

I det här blogginlägget är det skolklasser som avses. Enligt uppgift i TV och tidningar så förbereds ett förslag om att 20 skolor ska få inrätta  vad som benämns som just elitklasser i humanistiska, samhälls- och naturorienterade ämnen på försök.

Jag tycker det är synd att man väljer ordet elitklass eftersom det i mångas öron har en negativ klang. Kunde lika gärna ha tagit något av mina förslag i rubriken eller något annat. Protesterna har redan anlänt som ett brev på posten och jag har lite svårt att förstå vad det är protesterna handlar om. Det är väl på tiden att vi uppmuntrar  även dom som har ett särskilt intresse och fallenhet för dessa ämnen!?

Sverige är ett litet land som konkurrerar på en stentuff global marknad. För att vara konkurrenskraftiga även i framtiden krävs att vi också utvecklar den spetskompetens som idag behövs inom all fler områden och jag ser den här satsningen som ett steg i riktning mot just ett sådant utvecklande.

Precis som inom idrotten krävs en topp för att också få en god bredd. Det är något av en paradox att vi nu i många år accepterat och tyckt att särskilda skolor med inriktning på olika idrotter, musik och kultur har varit bra och värda att satsa på. Frågan jag ställer mig är varför det ska vara så svårt att tycka detsamma om dom som är duktiga och intresserade av något av de ämnen som nu är aktuella? Att spela fotboll är fint-att plugga fysik är fult, eller….?

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 25 maj, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

  1. De extremt intelligenta barnen har varit länge diskriminerade och mobbade i sverige.Sverige är oerhört beroende av dessa kommande nyskapare i samhället.Ju bättre de är, desto bättre är sverige.Många lever på dessa smarta människornas idéer.

  2. Jag tycker det är bra att äntligen får de som har mer naturvetenskaplig talang oxo utveckla den – precis som de med musik- och fotbollstalang fått i många år. Det var på tiden! Men, lite som du är jag inte helt tillfreds med detta med elit. Inte bara namnet, utan oxo den där strikta uppdelningen – en klass får satsa, den andra inte. Det vore bättre (som nästan alltid) med en ”fallande skala” – där alla som har intresse och fallenhet får utveckla sin talang – alltså mer individanpassat utbildning. Att olika skolor har olika profiler, och att individen får läsa i den takt som passar honom/henne. Även inom ”eliten” finns det ju olika begåvade och intresserade individer.Mer individanpassad utbildning – även i grundskolan!

  3. Håller med dig helt och fullt. Individanpassad undervisning blir en absurd paradox utifrån ovanstående resonemang, likväl är det likabehandlingsplanen som den ser ut i verkligheten i landet lagom. Tyvärr.Att alla ska behandlas lika är en fin tanke, men det måste ju handla om att alla behandlas lika utifrån sina respektive förutsättningar? De flesta står inför en teoretisk arbetsmarknad, och just därför bör det rimligtvis också finnas möjlighet till spetskompetens inom de teoretiska områdena i skolan.”Stimulansklass” tilltalar mig mest av dina förslag, jag anser det vara mest positivt laddat och kan appliceras på alla elever, oavsett vilket intresse eller vilken förmåga de har.

  4. Hej!Har svarat på din kommentar på min blogg med två svar. Det första är ett rent svar på din kommentar och det andra är synpunkter på din egen blogg. Bifogar det andra svaret här:Din egen blogg är ju också ”seriös”, men här är lite tips om förbättringar.1) Fonter. Använd samma font konsekvent. Blir bara jobbigt att läsa om det är olika typsnitt, olika färger och olika storlek. Dessutom ger det inte ett lika seriöst intryck.Välj en bra bakgrund och en font och färg som passar till denna.2) Styckeindelningar. För långa stycken blir jobbiga att läsa, men det är inte heller bra med många och korta stycken. Gyllene medelväg är bäst.3) Bilder. Bilder lättar upp ett inlägg. Har man alltför mycket text, så behövs bilder för att få ett avbrott så att man håller intresset uppe.4) Textens flyt. Om man berättar en historia, så finns det ett naturligt tidsperspektiv i berättelsen, men om man skriver ett debattinlägg gäller andra principer. Det är mer som när man skriver en vetenskaplig artikel, där man först har en ”abstract” som i princip säger det mesta som du vill ha sagt i ditt inlägg, sedan fördjupar man sig i ämnet på ett strukturerat sätt och till sist kan man ha en friare diskussion. En del av dina inlägg känns lite röriga och blir jobbiga att läsa då, men om du tänker mer på flytet i texten så tror jag att läsarna dels tar till sig det du vill ha sagt, men även kommer tillbaka i större utsträckning…Ta mina tips och råd för vad de är. Subjektiva synpunkter, men förhoppningsvis är de till någon hjälp. Du får gärna komma med konstruktiv kritik på min egen blogg!

  5. Håller med om att benämningen elitklass har en negativ klang. Varför det är fel att satsa på de extra begåvade förstår inte jag heller. Tycker dock att dessa elever bör få bättre hjälp redan i tidiga skolår. Att vänta till gymnasiet är att vänta för länge… http://blogg.aftonbla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: